Йо-Йо Ма свири Бах на граничната ограда (видео)

"Страната не е хотел. И тя не е пълна", каза Йо-Йо Ма. Великият челист бе на границата с Мексико, където свири Бах в сянката на оградата и рецитира стихове, гравирани на Статуята на Свободата, които звучат примерно така на български (превод start.bg):

“Дайте ми умореният ваш народ,
всички жадуващи да въздъхнат свободно,
хвърлени в нужда.
От далечни брегове изгонени бедни и сироти!
Изпратете ги, бездомните и унижени, при мен!
Издигам аз моя факел пред Златните врата!”
.

(Това са финалните стихове от сонет, посветен на Статуята на свободата – “Новият колос”, написан през 1883 г. от американската поетеса Ема Лазарус. През 1903 г. думите са гравирани към пиедестала на Статуята на Свободата).

"Живях живота си на граници - между културите, между стиловете в музиката, между поколенията. В културата ние изграждаме мостове, не стени", каза Йо-Йо Ма. Той получи ключа на града.

Това се случи в събота до побратимените Ларедо, Тексас и Нуево Ларедо, Мексико. "Денят на действието" на Ларедо включваше представления в двата града, за да отпразнува връзката между двете общности. Йо-Йо Ма свири на моста Хуарес-Линкълн, който свързва двата града.

Изпълнението е част от проекта "Бах" на На Йо-Йо Ма, който ще изпълни чело сюити на 36 места по целия свят в чест на споделените ценности на човечеството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини