30 °C

Екопроверки в защитени местности в Асеновградско и по сигнали на Зеления телефон

Активна бе дейността през май на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите по отношение опазване на биологичното разнообразие. Сред проверените местности са "Мъртвицата", "Лале баир", „Клувията - Дива вода", резерват "Червената стена", както и защитена зона "Градинска гора''. Не са констатирани нарушения на режимите, определени със заповедите за обявяване и Закона за защитените територии. Направени са и над 20 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на Долнослав, в Асеновград и в Долни Воден, при които също няма констатирани нарушения.

Общо събраните суми от наложени глоби и санкции за миналия месец възлизат на 28 572 лева. Повече от половината от тях (15 657 лв.) са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Пловдив – 6 478 лв., Садово – 5 501 лв. и Карлово– 2 016 лева.

За периода са постъпили общо 66 сигнала на Зеления телефон и 12 писмени жалби. Сред тях са сигнали за периодично задимяване от ниска постройка с комин, намираща се в двора на църквата между блока и къщите в района на ул. “Шейново” в Асеновград, за носеща се остра задушлива миризма, водеща до парене, сълзене на очите и изтръпване на езика, в района на ул. “Речна”, за незаконно строителство в "Натура 2000" на около 3 км от хижа “Марциганица” и за малка сърна, паднала в басейна на ВЕЦ „Асеница“ в района на кв. “Изток”. Сигналите са своевременно препратени по компетентност, съответно до Община Асеновград и до РДГ-Пловдив.

Няколко поредни сигнала са получени да за замърсяване на въздуха в Асеновград от консервния комбинат „Ганчев“ - пушене на комина, замъгляване на града с дим с цвят и миризма, с наличие на голямо количество сажди. В момента на проверката, извършена на 28 май, за нуждите на производствения процес се е експлоатирал котел с мощност 4 MW, работещ с гориво - трици от иглолистна дървесина. Проведени са били контролни лабораторни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферата. Поради недостатъчното количество трици, котелът е работил с неритмично натоварване, видно и от регистрираните стойности на въглероден оксид. Котелът е бил спрян в 13:00 ч. Извършеното обследване на площадката на предприятието и района около него не е установило наличие на миризми и сажди. От страна на оператора са били предприети действия по възстановяване и пускане в експлоатация на котел, с мощност 1,6 MW, работещ на природен газ. Предвид регистрираните стойности по показател въглероден оксид, на оператора е дадено предписание да извърши настройка на горивния процес на котела, работещ с трици. Контролът в обекта ще продължи и при констатиране на нарушения на екологичното законодателство ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, обясниха от Екоинспекцията в Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020
Последни новини