13-годишни пеят песните на Ари

Изображение 1 от 3

    13-годишни младежи ще участват в Националния конкурс-фестивал „С песните на Ари“, който ще се проведе за 19-ти път тази неделя в Хасково.

    На 16-ти юни на сцената на читалище „Заря“, който е съорганизатор заедно с общината на форума за стари градски песни и шлагери, ще се качат 18 групи и още толкова индивидуални изпълнители от цялата страна. Заявилите участие в категорията за дуети, трио и квартет са 8, отбеляза Венета Въжарска от общината.

    Домакинът на фестивала-секретарят на читалище „Заря“ Александър Милушев коментира, че участниците са от цяла България-от с. Войводово и с. Книжовник, Хасковско, през Нова Загора и Сопот, до Казанлък, София и Велико Търново.

    Изпълнителите ще пеят в два поредни концерта, началният час на първия е 11, а вторият започва в 14 часа. Тази година представянето им ще журират: Проф.д-р Тони Шекерджиева-Новак, която е завеждаш катедра в АМТИ-Пловдив, вокалният педагог и изпълнител на автентични стари градски песни, но и на свои авторски Мария Петрова и Николина Стаматова, която е оркестрант от Камерния оркестър на Хасково и понастоящем диригент на хор „Родна песен“. Според регламента на конкурса в него могат да участват само непрофесионалисти. Журито ще оценява и художествената стилистика на всяко изпълнения, в което, освен певческите стойсности, ще се наблюдават и визията и поведението на сцената.

    Фестивалът ще завърши с награждаване и Гала концерт на призьорите. Седем са категориите, в които ще бъдат отличени с грамоти за първо, второ и трето място изпълнителите. Общият награден фонд е в размер на 2220 лева. Всяка година една от най-атрактивните категории е за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Аспарух Лешников-Ари. Очаква се надпреварата тук да е много оспорвана, тъй като за фестивала идват някои от най-добрите изпълнители на неговите хитове, като Ганчо Николов от Пловдив, Рангел Мрянов от Перущица и Никола Радиков от Кърджали.

    На 28-ми юни през 2019 година се навършват 122 години от рождението на блестящия тенор Аспарух Лешников. Роденият в Хасково изпълнител на шлагери с международна известност е наричан от европейската критика „Рицарят на горното Фа“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ка
      Кармен
      3 -1
      22:02, 13 юни 2019
      Тази от общината пръска ****!
    Последни новини