14 °C

Асеновград озарен за поредна година от малките слънчови невести

Изображение 1 от 6

  И тази година Асеновград спази своята уникална традиция да посрещне благословените слънчови булки – калиниците. Празникът започна с обичай за наричане в двора на Етнографската къща. Малко по-късно в храм „Свети Николай Чудотворец” бе отслужена света литургия, след което приказна колона, озарена от белите рокли на слънчовите невести, се отправи на шествие по улиците на града. Имаше и такива, които още непроходили бяха пременени в бяло в детските си колички. Колоната от калиници и родители им бе водена от военен духов оркестър до градския парк- Там малките красавици преминаха през еньовския венец, след което получиха подаръчета и грамоти за участие, осигурени от Общината.

  Празникът продължава и в момента. В 14:00 ч. в парка ще започне конкурсът за мини Мис и мини Мистър Асеновград. “Големият” конкурс т.е. този, в който ще бъде избрана Мис Асеновград, е с начален час 20:00. Водеща ще е Боряна Баташова.

  Еньовден или Свети Яни е един от най-характерните празници в Станимака. Още преди стотитици години на този ден във всички тукашни махали се е правил обичаят, при който момиченца са се обличали като булки и придружени от свои приятелки са обикали града, пеейки "Вижте наш`та калиница колко е красива. Тя ще стане по-красива, нека ни е жива". В навечерието на празника в дома на калиницата са отивали приятелките й, които носили своите нишани – пръстенче, копче, карфица, фибичка. Тези нишани се поставяли в бакърче с "мълчана" вода, покривали се с бяло платно и се оставяли да “преспят” под звездите. На следващия празничен ден - Еньовден, приятелките идвали отново и присъствали на обличането на калиницата. Обиколките по махалата са се правили, за да се разнесе благословията за всички къщи и хора. В Асеновград образа на калиница се отнася към този на малката Богородица, според чието житие е въведена в Храма, когато е била на 3 годинки.

  И днес празникът продължава да битува, мака и силно променен, и да се очаква с нетърпение от малки и големи, от местните и от гостите на града. Момиченцата, които са избрани за калиници, могат да са в тази си роля в продължение на не повече от три години.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
  19 ное 2019
  Последни новини