Ужасът от Люгде: чудовищните престъпления на Андреас Ф.

Андреас Ф. години наред е насилвал сексуално малки деца. Как е възможно безработен мъж, живеещ на къмпинг, да стане приемен баща, въпреки че е имало сигнали срещу него? И дали полицията се е опитала да потули случая?

 Адвокатът Роман фон Алвенслебен много пъти е съзирал бездните на човешката низост, но случаят "Люгде" е толкова зловещ, че при четенето на досието на него буквално му прилошало. Алвенслебен е защитник на 10-годишното момиче, чиито показания задвижиха разследването срещу предполагаемия извършител Андреас Ф.

Когато майката на въпросното дете се появила в кантората, опитният адвокат първоначално помислил, че тя разказва небивалици. "Изобщо не можех да си представя, че всичко това е възможно", спомня си юристът. И досега Алвенслебен не може да проумее, че "е възможно години наред някой да поддържа мрежа за сексуално насилие над деца, без това изобщо да бъде забелязано - и то под носа на властите, т.е. на Службата за закрила на детето".

Какво точно се е случило в Люгде?

Над 40 деца на възраст между 3 и 14 години са станали жертва на сексуални посегателства на територията на къмпинг в малкото градче Люгде. Престъпленията са извършени през лятото на 1998, както и в периода 2008 - 2018 година. Само обвинението срещу установилия се трайно на къмпинга Андреас Ф. обхваща 298 престъпления. Съседът му Марио С. също блудствал с деца, а Хайко Ф. наблюдавал онлайн и давал наставления. Анализът на огромното количество материал с общ размер от 14 терабайта, съдържащи 3 милиона снимки и 86 000 видеа, все още продължава.

Андреас Ф. е бил безработен от 20 години и през 2017 са му разрешили да стане приемен родител, въпреки че е живял на къмпинг. И то макар че срещу него е имало сигнали за подозрение в педофилия, казва Роман фон Алвенслебен. Юристът не проумява как е възможно подобно нещо, имайки предвид, че дори семействата с добро социално положение, желаещи да осиновят дете, са длъжни да предоставят всички данни за себе си и са подложени на сложни бюрократични процедури. 

Андреас Ф. е карал децата да го наричат просто "Ади". Примамвал е жертвите си със скачане на трамплин, излети в увеселителни паркове и с яздене на понита. В действителност той упражнявал сексуален тормоз - често с брутално насилие. Заплашвал децата в никакъв случай да не си отварят устата за станалото. От 2017 нататък е използвал за примамка седемгодишното момиченце, на което станал приемен баща.

Всяка седмица сътрудници на Службата за закрила на детето посещавали Андреас Ф. Често го сварвали по халат и бельо, виждали деца да си играят в западналата му каравана - и уж не забелязвали нищо лошо. И все пак: една от служителките се усъмнила, че има нещо нередно, но не се намесила и дори изтрила записките си по случая. Оказва се, че впоследствие дори са били манипулирани документи, за да излезе, че службите не са допуснали никакви грешки.

Провалът на полицията

Срещу сътрудниците на Службата за закрила на детето тече разследване. Те са обвинени в нарушаване на задълженията за закрила и възпитание. Разследване се води и срещу полицията в Липе. Въпреки недвусмислените сигнали за сексуална злоупотреба силите за сигурност не са предприели нищо. Нещо повече - куфар с доказателствен материал от 155 компактдискове и дивидита безследно изчезнал от полицейския участък. Това е забелязано едва седмици по-късно.

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия говори за "пропуски на полицията" и "провал". Роман фон Алвенслебен посочва нещо повече: "Не може да са само пропуски, след като при претърсването е отминат един склад, в който фирмата, натоварена със събарянето му, открива и други компактдискове. Първите разпити на жертвите също са по-скоро неефикасни, защото се оказва, че полицейските служители не са обучени как да подходят към децата по време на разпит."

Процесът срещу Андреас Ф., Марио С. и Хайко Ф. започва в четвъртък (27 юни) в Детмолт. Но още сега юристът Роман фон Алвенслебен е убеден в следното: "Злоупотребите с деца просто не се взимат насериозно от обществото."

Юристът Йоханес-Вилхелм Рьориг се е заел да промени това. От  2011 насам той е независим пълномощник на германското правителство по въпросите на сексуалните посегателства срещу деца. Според него сериозните пропуски и провали по отношение на закрилата на децата срещу сексуални посегателства не са нещо ново. "Не е изключено подобни случаи да има и на други места в Германия. И не е изключено и там Службите за закрила на детето да не подхождат с необходимото внимание и професионализъм", изтъква той.

Рьориг посочва още, че през 2018 година в Германия е имало над 12 300 следствия и наказателни дела за сексуална злоупотреба с деца. Според Рьориг, неофициалните данни за подобни случаи са много повече. "Предполагаме, че във всеки един училищен клас има поне по едно или две деца, които са ставали жертва на сексуално посегателство", посочва той. Тези числа са потресаващи. Роман фон Алвенслебен се надява, че покрай ужасяващия случай от Люгде, който привлече общественото внимание в цялата страна, най-после ще бъдат въведени отдавна необходимите подобрения по отношение на закрилата на децата в Германия.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини