Евростат: Близо 250 000 млади българи нито учат, нито работят

Около 21 процента от младите българи на възраст 20-34 години нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за трудовата активност на тази възрастова категория в ЕС през 2018 г.

Средният показател на младите хора /20-34 г./ в ЕС, които нито учат, нито работят, е 16,5 процента или приблизително 15 милиона жители на Евросъюза, които де факто са били в активна трудова възраст през 2018 г.

Според данни на НСИ младите българи на възраст 20-34 г. са около 1, 2 милиона, което означава, че приблизително 250 хиляди наши сънародници /или почти всеки пети млад българин/ са били демотивирани както да учат и да се образоват, така и да работят през миналата година.

Според неотдавнашно проучване по темата - повече от половината от демотивираните сънародници на възраст 20-34 години, или 56 на сто, са били българи, а една трета са били роми. Голяма част от нито работещите, нито учещите млади българи са живеели най-вече по селата, често са били в областните градове и най-малко - в столицата.

Най-висока степен на демотивация е била регистрирана сред младите българи с ниско образование - 60 на сто от тях или близо две трети нито са учили, нито са работили. Около една трета от демотивираните българи са били със средно образование и едва 10 процента - с висше образование.

Освен това мнозинството от тези неработещи млади българи или около 70 процента са нямали личен месечен доход. Около 13 процента са имали някакви доходи най-вече като са вземали пари от сивата икономика, а други - чрез ренти или доходи от чужбина.

Броят на неработещите българки в тази възрастова категория е значително по-висок от броя на мъжете, като съотношението е почти 2:1, тоест на две неработещи млади българки се е падал 1 неработещ българин на възраст 20-34 г.

Около 1 от 6 млади европейци или 16,5 процента от младите хора в ЕС на възраст 20-34 г. не са били нито на работа, нито в сферата на образованието и обучението в Евросъюза през м. г., което съответства на приблизително 15 милиона млади хора, показват данните на Евростат.

Най-висок е бил делът на младите хора които нито учат, нито работят в Италия - близо 30 процента или всеки трети млад италианец на тази възраст. На втора позиция по демотивираност са били младите хора в Гърция - 27 процента от тях не са се занимавали с нищо.

На трета позиция е България - 21 процента демотивирани млади хора. На четвърта позиция са били младежите в Румъния и Словакия - по 20 на сто. На пета - младежите в Хърватия - 19 на сто.

На другия полюс най-ниски стойности за лицата на възраст 20-34 години, които са били демотивирани да работят, са били регистрирани в Швеция - 8 на сто, Холандия - 8,5 на сто, Люксембург и Малта - по 10 на сто, Австрия и Дания - по 11 на сто.

Ситуацията с демотивираните млади хора в съседните ни страни дори е по-лоша отколкото в България - в Северна Македония 36 процента са били младите хора, които нито учат, нито работят.

В Турция - 33 процента и в Сърбия - 24 процента.

Като цяло най-демотивирани към трудова дейност и учене са били младите хора в ЕС с ниско образование - 32 процента или почти всеки трети неработещ и неучещ млад европеец.

Около 15 на сто от демотивираните за труд и учене европейци са били със средно образование и едва 9 на сто - с висше образование, показват данните на Евростат.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ге
    Георги
    5 0
    11:04, 28 юни 2019
    Ядно време баба на село ги наричаше лентяи. Сега има много от тях.
    • По
      Порчо
      2 0
      20:05, 30 юни 2019
      Добре де, нали тиквите отчетоха липса на безработица? Тези какви са? Марсианци ли?
    • Ха
      хаха
      1 0
      08:48, 1 юли 2019

      Само преполагам, но като се знае откъде се взимат данните, може би това са хора, които нямат трудов или друг договор над облагаемия минимум или примерно внасят само минималните здравни осигуровки. За държавните пивици това вероятно е броят хора, които не внасят нищо в бюджета. Млади хора извън рамките на дефиницията им. Иначе няма как да живеят без доходи. Друг въпрос е колко от тях изкарват пари в страната. Не забравяйте, българите сме работливи и изобретателни

  • 2
    Du
    Dumper
    3 -1
    12:30, 28 юни 2019
    Така е, щото всички искат да работят дЕректори!
Последни новини