Повдигнаха обвинения на Кристиян и двамата му шефове

Повдигнати са обвинения на Кристиян Бойков, на директора и на собственика на TAD Group, съобщиха от прокуратурата.

Търговският директор на „ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление по чл. 319б от НК, с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лв.

Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на „ТАД ГРУП“ ЕООД И. Т. До настоящия момент И.Т. не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108 а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.

На 22.07.2019 г. Софийска градска прокуратура, която обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков, изпрати досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като бяха събрани доказателства за извършено престъпление против Републиката – за престъпление по чл. 108 а ал.1 от НК - с цел да създаде смут и страх в населението е извършено компютърно престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Специализираната прокуратура прие делото и извърши допълнителни процесуално следствени действия, при които бяха събрани доказателства обосноваващи ангажирането на наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор и на собственика на дружеството, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението по чл. 108а, ал.1 от НК.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини