Собственикът на компанията "Тад груп" се прибира следващата седмица и не разбира в какво е обвинен

Изобщо ми е непонятно защо и в какво съм обвинен. Това заяви пред bTV собственикът на компанията "Тад груп" Иван Тодоров.

На сочения за извършител на атаката Кристиян Бойков, на изпълнителния директор на "Тад груп" и на нейния собственик бяха повдигнати обвинения във връзка с хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха лични данни. Тодоров е обвинен като подбудител на Бойков за неговите действия.

За собственика на компанията беше издадена европейска заповед за арест, след като не е бил открит на адреса му в България. 

Сега чета, че ме определят и за кибертерорист. Не знам как се случи това. Ние вече 3-4 години се опитваме да подобряваме сигурността и на частни, и на държавни институции, коментира Иван Тодоров.

На въпрос в какви отношение е с Бойков Тодоров отговори, че е зает и пътува много, а в офиса стои само по няколко часа на седмица.

"Срещите ни са били изцяло само там, чисто професионално. Нищо повече", допълва той.

Той отрече да е подбуждал Кристиян Бойков за извършване на атаката, но посочи, че фирмата няма системен контрол над служителите си. 

"Ние не сме пъдари на нашите служители. Те имат политика, която трябва да спазват, и вярваме, че го правят", коментира Тодоров. 

Той се намира в Канада във връзка с друг свой бизнес - верига ресторанти. 

"Тази среща е ежегодна и аз подлежа на глоба от 5000 долара, ако не присъствам, затова съм тук. Билетите ми са купени още преди 2 месеца, което мога да го удостоверя. Прибирам се следващата седмица и имах намерение първото нещо, което направя като се прибера, да е да помогна с каквото мога и да разбера в какво съм обвинен, обясни Тодоров.

Пред NOVA  той заяви „Ние сме жертви”. Тодоров заяви още, че не може да каза със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна на конкуренцията.

"Ние сме фирма за киберсигурност. Не сме кибертерористи. Не мога да коментирам дали е удар от конкуренция или не. Адвокатите бяха убедени, че всичко е нагласено, но нямам представа", заяви Тодоров. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини