Вграждането на Like бутон може да e подсъдимо в ЕС

Компаниите от ЕС, които вграждат бутона „Like” на Facebook в своите сайтове, могат да бъдат държани отговорни за събирането на потребителски данни, прехвърляни към социалната мрежа в САЩ, реши базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз.

Like плъгините са нещо обичайно в сайтовете на онлайн търговците, тъй като компаниите се стремят да популяризират продуктите си в социални мрежи, но критиците се опасяват, че прехвърлянето на данни може да наруши законите за поверителност, отбелязва Ройтерс.

Решението на Съда на Европейския съюз идва след като германски орган за защита на потребителите подаде иск срещу модния онлайн ритейлър Fashion ID за нарушаване на правилата за защита на личните данни чрез използване на Like бутона в своя сайт.

Впоследствие германският съд се обърна към Съда на ЕС, който постанови, че уебсайтовете и Facebook носят обща отговорност.

Съгласно правилата за поверителност на данните на ЕС, администраторът на данни определя защо и как личните данни трябва да се събират и обработват, докато обработката на данните се извършва от т.нар. „трети страни”, от името на администратора.

„Операторът на уебсайт, който разполага с бутон „Like” на Facebook, може да бъде контролер на данни съвместно с Facebook във връзка със събирането и предаването към Facebook на личните данни на посетителите на уебсайта си”, казват съдиите.

Германският търговец на дребно се възползва от търговско предимство, тъй като бутонът „Like” прави продуктите му по-видими във Facebook, въпреки че компанията не носи отговорност за това как Facebook впоследствие обработва данните, пояснява съдът.

Facebook, от своя страна, коментира, че разглежда внимателно решението на съда и ще работи в тясно сътрудничество със своите партньори, за да гарантира, че те могат да продължат да се възползват от социалните плъгини и други бизнес инструменти, в пълно съответствие със закона.

Съдебното решение е в съответствие със строгите закони за поверителност на данните, приети от 28 държави на ЕС миналата година, коментират адвокати. Според тях обаче плъгините ще продължат да бъдат популярни, независимо от решението.

Предполага се, че компаниите ще започнат да обръщат повече внимание на процеса на вграждане на социалните плъгини, като получават специални съвети за поверителност на данните.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини