В Пазарджишко си изколиха прасета

Изтече срокът за доброволно унищожаване на прасетата в Пазарджишко. Именно там хората се обявиха против мярката и се вдигнаха на протест. Към момента обаче ситуацията в района е спокойна, предаде NOVA.

„Практически 90% от прасетата са изклани. Другите  сигурно днес или утре ще бъдат умъртвени, тъй като хората проумяха, че няма начин – трябва да се заколят животните, за да се спре разпространението на африканската чума. Тук кметовете на населените места, които първо се вдигнаха на бунт, приехме друга декларация, с която призоваваме хората да се съобразяват с изискванията, за да могат първо – да си приберат прасетата. И второ – да усвоят тези 300 лева за почистване и след това да не позволим на чумата да влезе в населените места”, коментира кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

Стопанин от селото сподели, че е започнал сам да коли животните си. „Започнахме да ги колим, но все още не сме приключили. Времето е горещо и вече цяла седмица ги колим”, обясни той. По думите му размерът на обезщетението е много малък.

Към момента няма напрежение в област Пазарджик.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини