Правата на българите във Великобритания са гарантирани по схемата за уседналост

"Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост".

Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020 г., единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.

"Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи Асенов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени:

"Т.е. те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31 декември 2020 г ... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини