България може да приеме еврото не по-рано от януари 2023

Най-рано в началото на 2023 година България може да приеме еврото. Това сочи анализът от доклада на рейтинговата агенция "Фич".  Анализаторите припомнят, че страната има положителен рейтинг ВВВ и процесът по по присъединяване към валутния механизъм ЕРМ II е започнал официално през 2018 година, а решението дали може да се присъедини се очаква до края на 2019 г.
 
Според "Фич" присъединяването на България към еврозоната след четири години обаче може да се случи при условие, че  страната успешно покрие критериите за ЕРМ II, а след това и по-широките критерии за конвергенция.
 
За Хърватия очакванията са, ако изпълни тези условия, да приеме еврото през януари 2024 г. Страната подаде молба за присъединяване към "чакалнята на еврозоната" в началото на юли 2019 г.
 
Румъния изрази интерес за влизане в ЕРМ II, но за нея още няма определен официален график.
Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават далечни на фона на слабата политическа воля, а и заради ниската обществена подкрепа това да се случи.
 
Според агенциуята ползите  от приемането на еврото са: достъп до статут на резервна валута, което ще подпомогне чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи, достъп до надеждната рамка за валутна политика на Европейската централна банка, средства за ликвидност на банките, по-ниски разходи за транзакции и увеличени търговски и капиталови.
 
Основната цена на Приемането на еврото обаче си има и цена. Основно това е загуба на гъвкавост на паричната и валутната политика, макро- и финансови рискове, идващи от прекомерния приток на капитал, потенциал от сериозен дефлационен натиск, потенциално задължение да се допринася с финансова подкрепа за други държави членки в случай на спасителни програми.
 
Най-големи ползи от приемането на еврото ще имат страни със слаби външни финанси, които биха могли да се облагодетелстват от статута на резервна валута, държави с високи нива на заеми в евро и страни с фиксирани валутни курсове, тъй като при тях загубата на независима валутна политика ще има минимален ефект, отбелязва "Фич" .
 
 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини