Disney пуска стрийминг, пряк конкурент на Neflix и Amazon Prime Video

Disney нарича новата си предстояща стрийминг услуга Disney Plus бъдещето на компанията. В предстоящият пряк конкурент на Neflix и Amazon Prime Video, ще видим богата колекция от почти всички продукции на Disney. Ще бъде идеален дом за филмовите блокбъстър поредици като Star Wars, Marvel и Pixar – Avengers: Endgame например. Услугата ще стартира в САЩ на 11-ти декември. Освен това Disney е събрала атрактивна библиотека от оригинални предавания, филми и развлекателни шоута.

В понеделник Disney отвори предварителни онлайн поръчки за Disney Plus – даде възможност да предплата на тригодишен абонамент. Офертата за „основателския кръг“, както търговски компанията нарича пакета, намалява с 23 долара цената на годишна база и струва общо 140, 97 щатски долара, което ще рече 3, 92 долара на месец. Цената е изключително атрактивна, предвид че прекия конкурент на новата стрийминг услуга, Netflix предлага пакет с четири 4К едновременни стрийминг потока, каквото ще видим от Disney Plus на цена от 16 долара. Офертата беше първоначално налична през уикенда за хората, които присъстваха на изложението на Дисни, D23 Expo. Но в понеделник Disney предложи същата оферта онлайн за всички членове на своя виртуален клуб D23, към който всеки може да се присъедини безплатно и да се възползва от офертата.

За кого е тази оферта?

 

Сделката за „основателския кръг“ е достъпна само за жители на САЩ и само за хора, които са активни членове на клуба D23 към края на тази седмица. Българските потребители могат да се възползват чрез използването на VPN услуга. Към момента, няма изискване за това заплащането на предварителния пакет да бъде направено от издадена в САЩ дебитна или кредитна карта, така че няма препятствия. Ако се регистрирате като нов член на фен клуба D23, може да отнеме до 36 часа, за да получите вашата покана по имейл и парола за достъп до офертата.

D23 Expo беше и мястото, на което видяхме официално представяне с подробна информация за Disney Plus. Компанията пусна серия от трейлъри на предстоящи продукции и новини. Тя разкри запланувани шест нови оригинални сериала за стрийминг услугата, включително сериал Star Wars Obi-Wan Kenobi с Иън Макрегър, който пресъздава ролята си във филмовата поредица, и три нови продукции на Marvel, базирани на героите Ms. Marvel, Moon Knight и She-Hulk.

На фона на конкуренцията

След представянето на новите продукции, компанията заговори повече за функциите на самата платформа. Disney Plus няма да има различни ценови пакети, а ще предоставя на всички абонати достъп до четири едновременни потока с висококачествено 4K HDR видео. Освен това ще позволи създаването на до 7 вътрешни профила, така че да осигури индивидуален профил за всеки член на домакинството, със собствени предпочитания и харесвани заглавия. И въпреки че Disney Plus e пряк конкурент на Netflix, тя няма да пуска всички епизоди на сериалите си наведнъж, а ще излизат седмично. Това е доказано работещ модел за повечето стрийминг платформи по света като HBO GO и Hulu.

Подобно на Mandalorian, голяма част от услугата се опира на франчайзи и големия бюджет на компанията. Оригиналните предавания на Marvel например ще бъдат тясно вплетени и свързани със сюжетните линии, които до сега гледахме на големия екран в кината.

И наред с всичко, най-голямата приятна изненада на Disney с новата стрийминг услуга е цената: абонамент само за Disney Plus ще струва 7 $ на месец в САЩ, което е половината от цената на HBO Now и почти двойно по-евтино от Netflix. А както вече разбрахме, Disney сериозно намаля цената за своите верни фенове, членовете на любителския клуб D23, като за тях е налична оферта за тригодишен предплатен абонамент в началото, при който цената се равнява на 3,92 $ на месец.

Какво точно представлява стрийминг услугата на Disney ?

Услугата за стрийминг Disney Plus ще бъде конкурент на услуги за стрийминг на видео като Netflix, HBO Now и Apple TV Plus. Това е платен абонамент без каквато и да е реклама и предоставя на клиентите достъп до огромна библиотека със собственото съдържание на Disney и Fox, както и до нови, ексклузивни телевизионни предавания, филми, документални филми и късометражни филми.

Другите две стрийминг услуги, които Disney също ще предлага – Hulu и ESPN Plus, фокусирана върху спорта, ще работят на същата технологична платформа, така че можете да се абонирате за тях със същия акаунт, който използвате за Disney Plus. Компанията планира потребителите на трите стрийминг услуги да бъдат отделни и те да са независими, но при стартирането си за САЩ, Disney Plus ще предлага троен пакет, който ще включва абонамент за два едновременни 4К потока за Hulu, и един 4К поток за ESPN Plus на цена от едва 13 $ месечно.

Какво да очакваме?

Dinsey Plus ще включва цялото съдържание на Disney и масови продукции от световното кино, основно почти всичко, с рейтинг на публиката до PG-13. Платформата ще съдържа и и продукциите на Marvel, Lucasfilm, Star Wars, Pixar и National Geographic. Извън тези традиционни категории, тя също ще предложи всичките 30 сезона на Семейство Симпсън, което е резултат от поглъщането на Fox.

От друга страна, Hulu ще бъде мястото, където Disney ще излъчва предавания преди за възрастни. Например в Hulu, Marvel ще излъчва нов анимационен сериал за възрастни, както и филми като Deadpool, особено сега, когато Disney притежава и Fox. Hulu ще продължи да предлага съдържание и от собствените си оригинални предавания, като „Историята на прислужницата“ и „Касъл Рок“. За ESPN Plus е ясно, че ще се съсредоточи върху спорта.

Hulu беше съвместна собственост на четири компании до март, тази година. Но през май, Дисни заяви, че ще купи частта от Hulu, която до този момент не притежаваше, с което стана мажоритарен и единствен собственик. Това дава гъвкавостта да включи стрийминг платформата към своя Disney Plus пакет.

Кога ще започне?

Disney Plus ще стартира на 12 ноември в САЩ, Канада и Холандия. Той ще стартира седмица по-късно, на 19 ноември в Австралия и Нова Зеландия.

Времето стратегически е подходящо. За първи път Disney Plus ще може да предложи на пазара всички големи касови филми на Disney на едно място, които ще бъдат пуснати за празничния сезон – Frozen 2 е предвиден да тръгне по кината на 22 ноември, а Star Wars: The Rise of Skywalker е предвиден за излизане на 20-ти декември.

Netflix също показа, че последните няколко месеца от годината, са най-плодотворния и успешен период за киното и телевизията. Филмът Bird Box, за който Neflix твърди, че е бил гледан от повече от 80 милиона зрители през първия си месец от излизането, дебютира на 21 декември. А криминалният трилър Bright с Уил Смит, беше най-гледания филм на компанията преди Bird Box, дебютира на 13 декември 2017 г.

В световен мащаб, Disney планира прогресивна експанзия в следващите две години. Компанията предостави обобщен график за това кога ще разшири услугата си до основните региони на света.

Disney Plus е планирана да се въведе в:

  • Западна Европа, в интервал от шест месеца между октомври тази година и март следващата.
  • Източна Европа в интервал от една година, започващ от октомври 2020 г.
  • Латинска Америка в интервал от три месеца, започващ от октомври 2020 г.
  • Азиатско – тихоокеаския регион в интервал от три години, започвайки още от октомври тази година.

Кевин Мейер, изпълнителният директор на „Дисни“ отговаряш за отдела, занимаващ се с Disney Plus отказа да уточни други международни дати за стартиране през август. Той обаче каза пред световната преса, че вярва, че хората ще останат очаровани от това колко бързо Disney ще внедри услугата на международните пазари.

Главният финансов директор на Disney, Кристин Маккарти намекна, че цените на Disney Plus могат и да се повишат с напредването на услугата, наричайки таксата от 7 долара на месец „първоначална“ цена. Компанията също заяви, че залага на голям интерес към тройния пакет комбиниращ Disney Plus, Hulu и ESPN Plus, който ще струва колкото най-предпочитания план на Neflix в САЩ – 13 долара. За сравнение, този план на Neflix, не предлага видео в 4К резолюция.

Netflix демонстрира пред годините как цената може да се покачи, когато услугата стане достатъчно популярна и натрупа своите редовни абонаменти и богат каталог от съдържание. Вероятно същото ще се случи и с Disney Plus, но все пак се надяваме тя да остане атрактивна и справедлива.

Цените по света

В Канада Disney Plus ще бъде на цена от 9 канадски долара на месец или 90 канадски долара на година. В Холандия ще бъде 7 евро на месец или 70 евро годишно. В Австралия ще бъде на цена от 9 австралийски долара месечно или 90 щатски долара годишно. А абонатите от Нова Зеландия ще плащат по 10 новозеландски долара на месец или 100 щатски долара на година.

Disney Plus обещава поддръжка на широк набор от устройства, сред които смарт телевизорите Roku и Playstation 4. През август компанията заяви, че има споразумения за глобално разпространение с Apple, Google, Microsoft, Roku и Sony. Това означава съвместимост с Apple TV, iPhone и iPad, смартфони и телевизори работещи под Android, както и Chromecast устройства. Също Xbox One и Play Station 4. По време на първата презентация през април слайдовете включваха снимки от Amazon Fire TV, но компанията не е потвърдила устройствата на Amazon.

Друга изключителна характеристика на платформата е, че ще позволява и изтегляния на съдържанието за офлайн гледане – нещо, което конкурентните платформи към момента не предлагат. Има голяма вероятност то да бъде криптирано и в специален формат, който ще позволи да се гледа само и единствено в платформата, а не като отделен видео файл, за да се избегнат рисковете от злоупотреби и незаконно разпространение, подобно на функцията за изтегляне на песни офлайн на Spotify.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини