Взимат от инвалидите добавките за чужда помощ и ги превеждат на асистентите

От 1 септември 2019 г. се променя редът за изплащане на добавката за чужда помощ към пенсиите на хората с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ с изричното съгласие тя да се превежда на АСП след сключване на трудов договор с асистент. 

За тези хора НОИ е длъжен да превежда на агенцията дължимата сума за добавка за чужда помощ за времето от датата на започване на изпълнението на трудовия договор с асистента (винаги от първо число на месеца, следващ месеца на сключване на договора) до края на месеца, в който договорът е прекратен. След като договорът с асистента бъде прекратен, НОИ ще започне отново да изплаща добавката към пенсията на лицето за периода от първо число на месеца, следващ месеца на прекратяването, до края на месеца, през който е сключен нов трудов договор.

Промяната е във връзка с влизането в сила на Закона за личната помощ и на чл. 50а от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и засяга само хората с увреждания, които са подали заявление-декларация към АСП за предоставяне на лична помощ от асистент. Тя се отнася единствено за добавките за чужда помощ към изплащаните им пенсии, но не и за самите пенсии. Те ще продължат да се изплащат от НОИ по досегашния ред.

За хората с увреждания, за които има сключен трудов договор с асистент до 30 август 2019 г. включително, дължимите за септември суми за пенсии и други добавки (без добавката за чужда помощ) ще бъдат изплатени от НОИ с пенсионен запис по заявения от тях начин - в пощенска станция или по банков път. От октомври 2019 г. изплащането им ще става в обичайните срокове.

Същият ред за изплащане на пенсиите и добавките за чужда помощ ще се прилага и за хората с увреждания, които в бъдеще подадат заявление-декларация за предоставяне на лична помощ със съгласие за превеждане на добавката им за чужда помощ към АСП след сключване на договор с асистент.

Справки и консултации за дължимите суми за пенсии/добавки могат да се правят в съответното териториално поделение на НОИ, което ги изплаща.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини