Близо 30 милиарда лева несъбрани от НАП. Печата

НАП.
 
"Дума":
 
Близо 30 милиарда лева несъбрани от НАП
 
Националната агенция за приходите има проблеми със събирането на 29,8 млрд. лв. - такъв е общият размер на просрочените публични държавни вземания към края на 2016 г. Това става ясно от одита на Сметната палата за събираемостта на данъците и осигуровките през периода 2013-2016 г. От цялата сума 26 млрд. лв. са дължими на НАП, а останалите пари са на близо 100 институции, чиито глоби и вземания се обслужват от нея.
 
85 на сто от просрочените около 30 млрд. лв. са трудно събираеми. Новите просрочени задължения към края на 2016 г. са 2,1 млрд. лв., от които едва 55% са събираеми. Само през 2016 г. приходната агенция е отписала вземания за 10 милиарда лева поради изтичането на давност.
 
За проверката се заговори още в началото на 2018 г., но резултатите от нея бяха публикувани едва в края на миналата седмица. Те показват, че работата на данъчните е напразна. Те разкриват милиарди неплатени данъци, а после отписват разкритите задължения служебно или заради изтекла давност.
 
Ресор.
 
"24 часа":
 
"Портфейл" с 45 млрд. евро за Мария Габриел в Европейската комисия
 
Ресорът на българския комисар Мария Габриел в новата Европейска комисия най-вероятно ще е "Образование и култура". Това стана ясно, след като неофициално в Брюксел изтече информация за разпределението на ресорите в новата ЕК, което предлага избраната за неин председател Урсула фон дер Лайен.
 
Официалното представяне на новата ЕК и на разпределението на отговорностите в нея е насрочено за вторник.
 
Образованието е било един от обсъжданите ресори за България на разговорите на премиера Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в София в края на август, потвърдиха за "24 часа" източници от българското правителство.
 
"В България виждам колко големи са инвестициите в университети, училища, в заплатите за учителите", каза тогава Фон дер Лайен на брифинг с българския министър-председател. Това бе разтълкувано от наблюдатели като насочване какъв ще е новият български ресор. В досегашната Еврокомисия Габриел отговаряше за дигитализацията.
 
Лекари.
 
"Монитор":
 
БЛС: След 5 г. 98% от лекарите ще са над 50-годишна възраст
 
Над 60% от лекарите скоро влизат в графата "трета възраст" и в България ще липсват млади медицински кадри. Това сочат данни на Българския лекарски съюз.
 
Според статистиката всеки втори лекар е на възраст над 51 г. Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст. Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след пет години 98 на сто от джипитата ще са над 50-годишни. Освен криза за млади лекари вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. По последни данни у нас са необходими 400 педиатри, а незаетите места за семейни лекари в страната са около 450.
 
Според доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Свети Иван Рилски" условията на работа за младите специалисти не са добри.
 
Вот.
 
"Сега":
 
АБВ внесоха над 4000 подписа за регистрацията си за изборите
 
АБВ се регистрира в ЦИК за местните избори, предаде "Фокус". На регистрацията присъстваха лидерът на АБВ Румен Петков и проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на партията. Към тях се присъединиха заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева и заместник-председателят на АБВ - София Пламена Заячка. "Повече от 4000 подписа внесохме. Хубаво е, че представителите на ЦИК нямаха бележки по подготвените документи за регистрация", посочи Румен Петков. Неговата партия ще се яви със самостоятелна листа за изборите в столицата и тя ще бъде оглавена от Ивайло Калфин. От партията няма да издигат кандидат за кметската надпревара, а ще подкрепят кандидатурата на Мая Манолова. Повече от 200 кандидат-кметове ще издигне АБВ на предстоящия местен вот в цялата страна.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини