Протестът на журналистите. Новият шеф на Хоризонт вече е в оставка (видео)

Журналистът Николай Кръстев, който вчера бе назначен за и. д. шеф на програма Хоризонт, от днес вече е в оставка. Това научи OFFNews от Петър Волгин, който се присъедини към протеста на медиите пред сградата на БНР на бул. Драган Цанков.

Десетки журналисти се събраха, за да изразят съпричастност с жураналистката Силвия Великова, която вчера бе оставена без ефир и ресор.

"Радвам се, че гилдията се обедини. Когато има удар срещу свободата на словото трябва да се реагира", каза Волгин през медията ни.

Той потвърди, че също  е имал конфликт с новото ръководство, което нарече "старото ръководство". Журналистите в радиото още не знаят кой ще следващият директор на програма Хоризонт.

На протеста дойдоха журналисти от много медии. При тях слязоха и колеги от националното радио. Някои от тях споделиха, че това е поредният протест срещу ръководство на радиото през годините, но този път ситуацията била особено възмутителна. Те бяха шокирани от решението за спиране на сигнала.

"Каквото и да е ставало, никой досега не си е позволявал да спира сигнала за няколко часа", коментираха те.

Протестът е обявен в защита на свободата на словото и срещу натиска, който - по думите на Силвия Великова, е оказан върху ръководството на държавното радио за отстраняването й от ефир. Тя обясни, че в неформални разговори й било намекнато да спре да води, докато Иван Гешев - единственият кандидат за нов главен прокурор, не бъде избран на поста.

В коментарите си пред камерата на "Дневник" повечето журналисти, участващи в протеста, обвързаха случилото се с ресора й, предстоящия избор за главен прокурор и критичността на Великова към работата на единствения кандидат за него, както и с протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев в последната седмица, които бяха придружавани от контрапротести с участието на физически здрави момчета в черни фланелки.

"Въпросът е кой и защо се дразни от БНР", коментира новинарят от БНР Николай Петров. "Не съм сигурен дали има достатъчно изострена обществена чувствителност за начина, по-който се подхожда към медиите", допълни той.

Натискът отвън е постоянен, въпросът е до каква степен ръководството на радиото и на "Хоризонт" се поддават, коментира Диана Янкулова, която от години е водещ на предаването "Преди всички". и не за първи път участва в протести срещу решения на ръководството на държавното радио.

Лилия Христовска, отговорен редактор на специализирания сайт "Де факто" и един от най-авторитетните журналисти в съдебния ресор, заяви, че случилото се с Великова е възмутително. Натискът за свалянето на водещата от ефир, по думите й, очевидно е външен. В отговор на въпрос тя посочи, че не би се учудила той да идва от прокуратурата, но допълни, че ако е така, то е направено фино, чрез посредник. "Силвия очевидно ще бъде върната, но това не е средата, в която сериозен журналист може да работи нормално", добави Христовска.

Силвия Великова не присъства на протеста. Освен журналисти, пред сградата на радиото се появиха и лидерът на партията "Да, България" Христо Иванов и кандидатът на формацията за столичен кмет Борислав Игнатов. Към протестиращите се присъедини и председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев.

Ръководството на БНР: Великова не е сваляна

Ръководството на БНР излезе едва днес с официална позиция, като отрече Силвия Великова да е сваляна от ефир и обяви, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване, една от причините за което била работата на водещата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

Последни новини