Започва най-дългата нощ на Пловдив

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща в годината на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ за четиринадесето издание, отново в три вечери – 13-ти, 14-ти и 15-ти септември.

Стартирало като „Нощ на музеите и галериите“ през 2005-а година по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (основатели на фондация „Отворени изкуства“), днес събитието е съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи културната карта на Пловдив. В последните години фестивалът събира аудитория между 40 и 60 хиляди души като артистичните проекти са над 120, разположени на над 70 локации в града под тепетата.

В програмата са включени всички сфери на изкуството - театър, кино, визуални изкуства. В Нощта се включват и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

Артисти ще излязат на площадите на града, ще отворят и театрите, а музикалните клубове са приготвили многобройни изненади. Предвидени са и събития за най-малките.

НОЩта ще ни срещне с български и международни художници и артисти, поставяйки акцент върху необходимостта да утвърждаваме общите места на диалог и среща и да изграждаме заедно силни концепции за свят. Под мотото ОБЩО МЯСТО, организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства ще представят специална селекция на артистични проекти от Чехия, Полша, Босня и Херцеговина, Франция, Германия, САЩ, Швеция, Япония, Австрия, Израел, Корея, Унгария и България. За първа година модулът, фокусиран върху дигиталните изкуства, Creative Media Lab ще се проведе в Драматичен театър, Пловдив.

Най-малките зрители също няма да останат разочаровани с ежегодно провеждащата се специално за тях част от програмата „Малката НОЩ“.

Повече за програмата, местата и участниците в НОЩ/Пловдив може да откриете в сайта на събитието www.night.bg , както и във фейсбук страницата www.facebook.com/museum.night.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини