Модератори във "Фейсбук" страдат от катастрофални ефекти върху психиката

Работата по модериране на "Фейсбук" продължава да оставя психологически белези върху служителите на компанията, макар компанията наскоро да обяви мерки за подобряване на условията за хилядите подизпълнители, съобщава "Гардиън".

Група настоящи и бивши подизпълнители, които години наред са работили в центровете за модернизиране в базираната в Берлин социална мрежа, съобщават, че свидетели как техни колеги се "пристрастяват" към графичното съдържание и събират все по-екстремни примери за личната си колекция. Те също така заявяват, че други са тласнати към крайно десни възгледи от количеството омраза и фалшивите новини, които четат всеки ден.

Те описват, че са притиснати от обема на работата и претръпнали от насилието, голотата и тормоза, които трябва да преглеждат по осем часа на ден, работни нощи и почивни дни, за "практически минимално заплащане".

Малко обсъждан аспект на модерирането на "Фейсбук" е особено притеснителен за контрагентите: проверка на частни разговори между възрастни и непълнолетни, които са маркирани с алгоритми като вероятна сексуална експлоатация.

Такива частни чатове, от които "90% са сексуални", са "насилствени и зловещи", обяснява модератор. "Вие научавате нещо повече за този вид антиутопично общество, което изграждаме всеки ден", добави той. "Имаме богати бели мъже от Европа, от САЩ, пишещи за деца от Филипините... те се опитват да получат сексуални снимки в замяна на 10 или 20 долара."

Джина, подизпълнител коментира: "Мисля, че това е нарушение на човешките права. Не можете да помолите някой да работи бързо, да работи добре и да вижда графично съдържание. Нещата, които видяхме, просто не са правилни."

Служителите, чиито имена са променени, говорят при условие за анонимност, защото са подписали споразумения за неразгласяване с "Фейсбук". Даниел, бивш модератор, допълва: "Ние сме нещо като авангард в тази област ... Това е напълно нова работа и всичко по въпроса е основно експеримент."

Джон, бивш негов колега обяснява: "Днес съм тук, защото бих искал да се избегне други хора да паднат в тази дупка. Като съвременно общество ние се сблъскваме с това ново нещо - интернет - и трябва да имаме правила, за да се справим с него".

"Важно е да се създаде екип, например в социална мрежа, чиято цел е да защити потребителите от насилници, реч на омраза, расови предразсъдъци, по-добър порнографски софтуер и др. Но мисля, че е важно да започнем дебат. Трябва да споделим нашите истории, защото хората не знаят нищо за нас, за нашата работа, за това какво правим, за да изкарваме прехраната си."

Някои от историите на модераторите са подобни на проблемите в други страни. Даниел обяснява: "Веднъж намерих наш колега, който проверява онлайн и търси да купи Taser, защото е започнал да се страхува от другите хора. Той призна, че наистина е притеснен да ходи по улиците например през нощта или да бъде заобиколен от чужди хора".

"Може от цялата тази омраза, с която се сблъскваме всеки ден, влияе някак на политическия ни възглед. Така че нормален човек, либерален човек, може би и прогресивен човек, може да стане по-консервативен и по-загрижен за въпроси като мигрантите например. Всъщност много от съдържанието на речта на омразата, което получаваме ежедневно, са фалшиви новини ... които имат за цел да споделят много конкретни политически възгледи."

През февруари технологичният сайт Verge представи един от първите доклади зад кулисите от американски подизпълнител на "Фейсбук". Подобно на техните колеги в Берлин, американците съобщават, че "конспиративните видеоклипове и мемета, които виждат всеки ден, постепенно" им влияят и че бивш модератор "сега спи с пистолет", след като е травмиран от видео с намушкване.

Други се справят с травмите чрез самолечение. Модератори в Аризона се насочват към наркотици и алкохол, както и тези в Германия. "Видях много големи количества на използване на наркотици в компанията", коментира Даниел. "Нямаме никакъв начин да се справим със стреса. Технически компанията е против наркотиците. "

Когато се опитват да намерят по по-легитимен път помощ, американските модератори се оплакват от предоставената психологическа помощ. "Съветниците на място бяха до голяма степен пасивни", пише репортерът на Verge Кейси Нютон, "разчитайки на работниците да разпознаят признаците на безпокойство и депресия и да потърсят помощ."

Берлинските модератори също са критично настроени към предоставените консултантски услуги. "В крайна сметка нямахме подходяща психологическа подкрепа. Имахме няколко колеги, които отидоха при (съветник) и когато показаха, че имат реални проблеми, бяха поканени да напуснат компанията и да намерят подходящ психолог", допълва Даниел. 

В свое изявление "Фейсбук" коментира: "Модераторите на съдържание извършват жизненоважна дейност, за да запазят общността ни в безопасност и ние поемаме отговорността си да гарантираме тяхното добро състояние. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да гарантираме, че те предоставят подкрепата, от която хората се нуждаят, включително обучение, психологическа подкрепа и технологии, за да ограничат излагането им на графично съдържание".

"Модерацията на съдържание е нова и предизвикателна индустрия, така че ние винаги се учим и търсим да подобрим как се управлява. Отнасяме се сериозно към всички съобщения, че нашите високи стандарти не се спазват и работим, за да разгледаме тези проблеми."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Jo
    John
    0 0
    15:46, 18 сеп 2019
    само с голата истина се лекуват промитите мозъци на либералните дебили яхнали розови слончета и тропкащи по дъгата!
Последни новини