Повече игра и взаимопомощ правят ученето желано

Повече игра, практическото обучение и взаимопомощта между учениците в детската градина подобряват академичните резултати, самоконтрола и регулирането на вниманието, откриват нови изследвания на Университета на Британска Колумбия.

Изследването, публикувано в PLoS One, установява, че този подход към учебната програма в детската градина също засилва радостта на децата от ученето и удоволствието на учителите от преподаването, и намалява тормоза, остракизма (изключването) сред връстниците и бърнаута на учителите.

"Преди децата да имат способността да седят мирно за дълги периоди, за да усвояват информация по начина, по който тя традиционно се представя в училище чрез лекции, трябва да им бъде позволено да бъдат активни и да бъдат насърчавани да учат, като правят“, казва д-р Адел Даймънд, водещ автор на изследването, професор по когнитивна невронаука в развитието. "Всъщност хората от всички възрасти учат по-добре, когато правят, отколкото когато им се казва."

Чрез рандомизирано контролирано изпитание Даймънд и нейните колеги анализираха ефективността на учебен план, наречен Инструменти на ума (Tools). Учебната програма била въведена за желаещи учители в детската градина и 351 деца с различен социално-икономически произход в 18 държавни училища в училищните райони на Ванкувър и Сури.

Tools е разработеня през 1993 г. от американските изследователи д-р Елена Бодрова и д-р Дебора Леонг. Основният  принцип е, че социално-емоционалното развитие и подобряването на самоконтрола е също толкова важно, колкото преподаването на академични умения и съдържание. Програмата акцентира върху ролята на социалната драматична игра в изграждането на умения като самоконтрол и избирателно внимание, работна памет, когнитивна гъвкавост, разсъждения и планиране.

"Тези уменията необходими за ученето и често са по-силно свързани с готовността в училище, отколкото коефициента на интелигентност (IQ)“, казва Даймънд. „Това изпитание е първото, което показва ползите от учебната програма, наблягаща на социалната игра за тези умения в реални условия."

Предишни проучвания показаха, че Tools дава по-добри резултати по четене и математика и при лабораторни тестове на изпълнителност. Новото проучване за първи път демонстрира, че Tools също драстично подобрява писането (надвишава горното ниво на провинциалната скала за оценка), подобрява изпълнителните функции в реалния свят и има множество социални и емоционални ползи, които не са документирани по-рано.

Учителите съобщават за повече помагащо поведение и по-голямо чувство за общност в часовете с Tools. В края на учебната година учителите по Tools съобщават, че все още се чувстват енергизирани и развълнувани от преподаването, докато контролните учители са изтощени.

"Радвам се, като виждам огромния напредък, който учениците ми постигнаха в писането и четенето. Никога не съм имала толкова много ученици да пишат две или три изречения до края на детската градина", каза Сюзън Кочан, учител по Tools във Ванкувър. "Също така ми хареса, като видях учениците да се вълнуват от това да дойдат на училище и да учат. Те харесаха всички дейности, които правехме, толкова много, че много ученици не искаха да пропуснат училище, дори да бяха болни."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини