Мостът край Бяла еволюира от опасен - страховито опасен

Злополучният мост над Янтра край град Бяла, който причини смъртта на 18 души в автобусна катастрофа на 7 декември 2006 г., е станал още по-опасен след реконструкцията си, сигнализираха читатели в. Сега.

Две години и половина след трагичния инцидент той е разширен с две допълнителни ленти, които са неизползваеми, защото след тях пътят отново става с по една лента за движение в едната посока. При това положение от разширението няма смисъл, тъй като колите ще се струпат на моста, което може да предизвика още по-големи инциденти на мястото. То е известно като един от най-опасните пътни участъци в страната.

"Не искам да мисля какво ще стане, ако пуснат за движение всичките четири ленти - ще се получи една фуния. Не виждам как колите ще стоят отгоре на моста, за да чакат да преминат", заяви пред изданието кметът на Бяла Юрий Симеонов.

Той съобщи, че тези дни италианската фирма "Со.Ко.Джен" е приключила с разширението на моста и работниците й почнали да си събират фургоните. Засега за движение са пуснати само средните две ленти и никой не уведомява общината какво ще се прави занапред.

Още на 31 май 2007 г. бившият пътен фонд обяви, че е провел обществена поръчка за реконструкция на моста, която е спечелена от "Со.Ко.Джен".

От отговори на Национална агенция "Пътна инфраструктура" на въпроси на "Сега" вчера стана ясно, че в действителност не е правена никаква процедура. Дейността на италианската фирма просто е била дописана като анекс към договора на "Пътно поддържане - Бяла" за текущо поддържане на пътя Русе-Бяла. По онова време ексшефът на пътния фонд Веселин Георгиев се хвалеше публично, че за 3 месеца опасният мост ще бъде поправен.

Вчера от НАПИ отказаха да съобщят подробности за договора, но стойността му от едва 1.3 млн. евро подсказва, че става въпрос само за разширяване на моста. За да се разшири пътят от двете му страни с кръгово движение, трябват поне още 8.2 млн. лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини