Глобален марш: Грета Тунберг и ученици водят милионен протест срещу климатичната криза (видео)

Милиони хора от Сидни до Манила, от Делхи до Лондон и Ню Йорк ще потеглят на марш за спешни действия за климатичната криза. 

Очаква се демонстрантите от повече от 150 държави да окажат натиск върху правителствата и лицата, вземащи решения, за да направят повече по въпросите на климата. Една от многото медии, които следят марша е The Guardian.

Демонстрациите се провеждат преди общото събрание на ООН и срещата на върха за климата на 23 септември. Срещата на върха ще събере правителства, частен сектор, гражданско общество, местни власти и други международни организации за разработване на амбициозни решения по климатичните промени.

В световен мащаб са планирани повече от 3400 събития в 120 страни, като се очаква в тях да участват повече от 1,6 милионата души, участвали в глобалния марш през март.

В цяла Великобритания хиляди ще участват в марша.  През целия ден по Канал 4 ще се предава "специална емисия" на прогнозата за времето. Освен това водещите ще споделят факти  от проучванията на Световната метеорологична организация.

Франция
„Младежта за климата Франция“ организира редица маршове в цялата страна, а младежите пещера призоваха възрастните да се присъединят към тяхната акция. В Париж походът ще започне в Place de la Nation и ще завърши с събиране в Parc de Bercy с работилници, конференции и „граждански срещи“. Вторият ден на протестите в събота се планира да отбележи Световния ден за почистване.

Италия
Повече от 470 000 души взеха участие в първия глобален климатичен удар в Италия на 15 март и се очаква подобен брой да се присъединят към демонстрациите през следващия петък.

Германия
Близо 500 демонстрации срещу изменението на климата са планирани в Германия в петък. В Берлин през деня ще се проведат няколко демонстрации. Събирането „Петък за бъдеще“ започва по обяд пред Бранденбургската порта под мотото: „Всички за климата.“ Организаторите очакват 10 000 души.

Марката облекло на открито Patagonia затваря всичките си магазини по целия свят, за да насърчи служителите и клиентите да се присъединят към климатичния удар.

Австралия
Там петъкът протече под знака на School Strike For Climate. По данни на организаторите, днес на улиците в Австралия са излезли над 300 000 души.

Повече от двойно, в сравнение с март, австралийци са участвали в марша за климата. Приблизително 100 000 в Мелбърн, 80 000 в Сидни, 30 000 в Бризбейн, 20 000 в Хобарт, 15 000 в Канбера, 10 000 в Пърт и 10 000 в Аделаида. Още хора са се включили в повече от 100 събития в други места и градове.

Организациите, които са участвали в масовия марш, включват 33 австралийски обединения, 2500 бизнеси, включително Atlassian, Canva, Domain and Intrepid, като и религиознио и религиозни институции, включително Англиканската църква и Обединената църква. 

Движението на учениците, тяхната битка за климата, станаха толкова глобални, че достигнаха Соломоновите острови, нация, която е пръсната на стотици острови в Южния Пасифик:

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини