Половината дървесни видове в Европа застрашени от изчезване

От всички известни ни дървета, виреещи единствено в Европа, над половината измират, твърди доклад на Международния съюз за защита на природата.

Някои от древните ендемични видове съществуват от последния ледников период, но 6-тото масово измиране разкрива, че европейските гори са значително по-застрашени от влечугите, бозайниците, птиците, пчелите и пеперудите.

Дърветата са едни от най-застрашените видове според Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Рискът от изчезване е по-голям само при сладководните мекотели и листните растения.

Най-лошото е, че едва сега осъзнаваме проблема. В опит да проучи едни от най-пренебрегваните видове в света, Международният съюз за защита на природата публикува нов Червен списък на дърветата, от който стават ясни мащабите на разрушенията.

Вземайки под внимание 454 дървесни вида, характерни за европейския континент, анализите сочат, че 42% от тях са заплашени от изчезване в региона.

Що се отнася до ендемичните – такива, които съществуват единствено в Европа, половината са с висок риск от измиране, докато 15% се смятат за критично застрашени – на една крачка от изчезване.

Дори от тези, които за момента изглеждат добре, няколко вида са на прага да бъдат обявени за застрашени, докато за 13% липсват достатъчно данни, за да бъде определен статуса им.

Въздействието на човешката дейност води до спад в популациите и до по-голям риск от изчезване на важни за Европа видове.

Новопубликуваният доклад на Международния съюз за защита на природата показва колко тревожна е ситуацията за множество пренебрегвани и подценявани до момента видове, формиращи гръбнака на европейските екосистеми.

Наскоро стана ясно, че много растения и дървета по планетата са изправени пред несигурно бъдеще. През последните години, броят на застрашените от изчезване растителни видове нарасна 4 пъти.

Изследване, публикувано през юни откри, че от 1900 г. насам, средно по три дървесни вида изчезват всяка година. Темпото на изчезване е поне 500 пъти по-високо от очакваното и два пъти по-високо от това на земноводните, бозайниците и птиците взети заедно.

Според Международния съюз за защита на природата най-голямата заплаха за дърветата в Европа са инвазивните видове – 38% от изследваните местни видове били засегнати от нашествениците.

На второ място е обезлесяването, следвано от добива на дървесина и градското развитие.

Добрите новини са, че близо 80% от местните дървесни видове се намират в поне една защитена територия, а много се срещат и в ботанически градини. Но макар и да оцелеят на няколко места, отсъствието им ще бъда осезаемо на други.

Дърветата са жизненоважни за живота на Земята, а европейските дървета в цялото им разнообразие са източник на храна и подслон за безброй животински видове, сред които птици и катерици, и играят ключова икономическа роля.

Ако изчезнат, светът ще стане много по-различен от днешния.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини