Сериалът "Последното кралство" - разказ за една упорита мечта

Телевизионият сериал "Последното кралство" е адаптация на фентъзи поредицата "Саксонски хроники" от Бърнард Корнуел. Самият Корнуел е един от двамата създатели /другият е Стивън Бътрад/ на програмата, тръгнала от BBC Америка, BBC-2 и стигнала в четвъртия си сезон до Нетфликс. Това е разказ за упоритата мечта на един велик владетел - Алфред, кралят на Уесекс, последното кралство, незавладяно от датските нашественици. Историята се развива през девети век от новата ера, след славните набези на Рагнар и неговите синове, тоест за тези, които харесват "Викинги", тук се разказва за времето след това.

Едно момче - Утред, загубило баща си и владенията след предателството на чичо си, попада в плен на датските завоеватели, отраства в дома на един от тях, където го приемат, като син и брат, изпитва първите трепети на любовта. Обучен във войнското изкуство на датчаните, приел религията им, Утред от Бебанбург се мята между идентичностите си на саксонец и датчанин, опитвайки се да разбере себе си и времето, в което му се е паднало да живее.

Другата основна фигура е реалната, историческа фигура от Британската история - Алфред Велики - слаб физически, но с непоколебима воля и визия за бъдещето, където вижда една неразпокъсана Британия, обединена от религията на християнството, с един поставен от Бога крал, чиято мисия е да се грижи за добруването на народа.

Макар Утред да е главният герой, около когото разказът се движи, образът на Алфред Велики за мен е по-интересният, заради съвременно звучащата си концепция, пречупваща индивидуалността в служба на по-големи цели, гонещи бъдещо развитие и добруване. Образ, коренно различаващ се от заобикалящите го, доблестни или склонни към измяна - всеки един от които, независимо от личностното си обаяние и качества, неспособен да надскочи себе си.

В известен смисъл, макар и отдавнашна, тази ситуация е близка до съвремието ни, в което егоизмът и желанието за слава и блясък може да ни подведат и да поемем в посока, която ще доведе до беди и разруха.

Отделно, за всички романтични натури този филмов разказ е поучителен заради натуралистичната информация относно нравите, състоянието и качеството на живот, където най- уязвими и страдащи са най- беззащитните - обикновенните хора, онези без оръжие в ръка, жените и децата, независимо от ранга, социалното положение и сана им.

Сериалът може да се гледа ако сте абонирани за Нетфликс.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ок
    ок
    1 0
    18:16, 10 окт 2019
    а нови предложения можем ли да даваме :)
Последни новини