Половин милион бюлетини - на боклука. Преглед на печата

24 часа

Снимаха 591 707 с бясна скорост - да подготвят парите!

591 707 са заснетите с превишена скорост от началото на годината до края на септември, съобщи за "24 часа" началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" комисар Звезделин Колев. 111 398 са снимани със стационарните камери, а 288 776 - от мобилните. Триногите пък са заснели 285 555души с превишена скорост.

"Не мога да разбера защо карат бързо, но затова е МВР. Аз си мисля, че като му бръкнем на човек в джоба няколко пъти, ще започне да спазва правилника и Закона за движение по пътищата", каза в първото си интервю новият шеф на Пътна полиция.

МВР е пуснало обществени поръчки за 20 стационарни, 83 мобилни и 56 триноги камери, или общо 159 снимачки. Изготвят се и 8 нови отсечки за средна скорост, като едната е почти готова. Тя е в област Перник.

В четвъртък започва акция "Зима". Пътна полиция планира и операции за скорост, неизползване на колани и говорене по телефона.

Труд

Половин милион бюлетини - на боклука

Рекорден брой недействителни гласове за общински съветници са регистрирани при преброяването на вота от първия тур на местните избори. Бюлетините, които отиват в коша са 15, 1% или 466 077. На изборите през 2015 г. процентът на недействителните гласове за съветници е 14,09, а невалидните бюлетини - 463 695.

Значително по-нисък е процентът на недействителните гласове за кметове на общини, на райони и на кметства. В трите категории има по 4% невалидни бюлетини. За общински кметове те са 128 204, за кметове на кметства - 39 199, а за районни кметове - 26 636.

"Труд" потърси за коментар експерти по изборите, които обясниха на какво се дължи високият процент на невалидни бюлетини за общински съветници. Средноевропейската норма за невалидни бюлетини е между 2 и 4%.

Монитор

С 35 500 т сол дебнем първия сняг по пътищата

35 500 т сол са осигурени за обработка на настилките при влошаване на времето. В началото на октомври е извършена проверка във всички области за наличните материали.

Тя показа, че са налични и 51 263 т пясък и 3342 т химически препарати, нужни за зимна поддръжка на републиканските пътищата, съобщиха за "Монитор" от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Според наредбата от 2012 г. зимното поддържане на републиканските пътища е разделено на четири нива. В ниво "А" за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на денонощие, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области.

В ниво "Б" са пътищата с движение между 2000 и 4000 автомобила на ден, във "В" - между 500 и 2000 моторни превозни средства на ден и в последната "Г", са най-слабо натоварените пътища с трафик по-малко от 500 возила на ден.

Сега

Жената, която обърна автобус на "Тракия", получи 4 г. затвор

4 години затвор е присъдата, която Софийският окръжен съд определи за 30-годишната Цвета Таскова, шофьорката, обърнала автобус на "Тракия", предаде БГНЕС.

Цвета Таскова е обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" преди година и половина, при която автобус се преобърна край аутобана.

Процесът се гледаше по съкратената съдебна процедура. При катастрофата миналата пролет загинаха шестима души. Освен жертвите, в катастрофата имаше и десетки ранени.

Капитал дейли

Как ще изглежда "новият" общински съвет на София

Общинският съвет в София (СОС) в следващите 4 години ще бъде доминиран от традиционните партии и няма да е фрагментиран, както бе като досегашният. Управляващата коалиция успя да си осигури мнозинство в него въпреки по-слабия резултат на ГЕРБ. А имената на съветниците ще бъдат тези, които са предопределили партийните централи, като много от тях са вече добре познати лица от предходните години. Този път нито един кандидат за общински съветник от нито една партия не е получил толкова преференции, че да успее да размести листата.

Така изглежда в общи линии новият Общински съвет в столицата, след като станаха ясни вече окончателните резултати на ЦИК след проведените в неделя местни избори.

Дума

Бюджетът за догодина замразява социалните плащания

КНСБ и КТ "Подкрепа" не подкрепиха бюджета за идната година по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Една от причините за това е, че са замразени социалните плащания - обезщетенията за майчинство, за безработица и други. Едва 8% от учениците у нас получават детски надбавки, коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Тя бе категорична, че причина за това са недостатъчните приходи от данъци и осигуровки от хората с високи доходи. Затова синдикатът настоява данъците на тези хора да бъдат увеличени. Асия Гонева от КНСБ коментира, че не може бизнесът да иска квалифицирани работници, ако продължава да е против увеличаването на минималната заплата и бойкотира преговорите за минималните осигурителни прагове.

Според КТ "Подкрепа" и за следващата година не са предвидени от правителството никакви стъпки за намаляване на недекларирания труд. Според синдиката е необходим нов подход в установяването на недекларирания труд, тъй като в момента контрол се осъществява само по документи. От синдиката настояват за отмяна на данъка върху минималната заплата, а от КНСБ отново отбелязаха като недостатък на данъчната система плоското облагане и настояват за подоходно.

Стандарт

Очакват 3,3% ръст и 1500 лв средна заплата за 2020

3,3% икономически растеж за следващите три години и 1500 лв. средна работна заплата очаква министърът на финансите Владислав Горанов. Това той обяви по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглежда проектът на Закон за държавния бюджет за 2020 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година, както и проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от управителя на НОИ, както и проект на Закон за бюджета на НЗОК за 2020 г., внесен от управителя на Здравната каса.

Земя

И за 50 лева надница няма мераклии за полето

Няма работна ръка за селското стопанство даже и срещу 50 лева дневна надница, оплакаха се варненски земеделци на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци в морската столица. Това налага да се внася работна ръка и от Украйна. Минималното заплащане на наетите е 800 лева, като допълнително на чужденците се осигуряват квартира и храна. Една от темите по време на консултативния съвет беше тазгодишната реколта от десертно грозде.

По думите на лозарите то е с добро качество, но има проблем с реализацията на пазара. "Цената на борсите на вносното грозде от Гърция например е 1,30 лв./кг, докато същото качество при нас е със себестойност 1,80 лв./кг," сподели производител от Аксаково. На срещата фермерите предложиха създаването на сдружения, които да защитават интересите им и да им помогнат да пробият по-лесно на пазара. Като добър пример те посочиха кооперативите в Гърция, в които земеделците масово се включват.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини