Бюлетините за местния вот пристигнаха в Хасково с прецедент-без тези за Тополовград

    Бюлетините и книжата за провеждането на местните избори за кмет, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври, пристигнаха този следобед в Областна администрация Хасково, но при ситуация на прецедент. Бяха разтоварени палети за 10 общини, без тези за Тополовград. Заместник-областният управител Митко Петров, който пряко отговаря в държавната администрация в региона за организацията и провеждането на изборите, обясни, че в София не е имало представители на Общинската избирателна комисия от Тополовград. По процедура всяко Общинска комисия трябва да има свои представители при получаването и товаренето на бюлетините на камиона, който се пломбира и така потегля към вътрешността на страната. Всички представители на ОИК го придружават до Областна администрация, където превозното средство се разпломбира и бюлетините се описват. Едва тогава по график те се раздават на Общините. В този случай обаче бюлетини за изборите в Тополовград не са натоварени изобщо. Според процедурата бюлетините за провеждането на местния вот в Тополовград ще бъдат получени идната седмица, вероятно с пратка за друга област.

    Няма да се допусне забавяне на организацията на изборния процес заради този прецедент, но става въпрос за несериозно отношение от страна на изборната комисия, коментира още Митко Петров.

    Още днес общините Димитровград, Хасково и Харманли ще получат бюлетините. По-малките общини от региона ще ги вземат от областна администрация 24 октомври.

    Валерия Лозкова, член на Общинската избирателна комисия в Хасково съобщи, че за кмет на общината и за общински съветници в областния град бюлетините са по 87 хиляди.

    Освен бюлетини, днес пристигнаха и 8 демо машини за гласуване. Те ще се използват за обучение, информира заместник-областният управител.

    На местните избори ще се гласува и с хартия и с машина. Във всяка секционна избирателна комисия ще има две кутии – в едната ще се пускат хартиените бюлетини, а в другата – тези от машинното гласуване.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Их
      Иха
      1 -1
      22:00, 21 окт 2023
      Дечев отиваш си ...каква парк си направил ти , толко пари освой , една трева не можа да посееш в парка над дна то .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини