1 ноември - Ден на народните будители: Вдъхновяващи цитати за събуждане и пробуждане:

На 1 ноември честваме Деня на народните будители – общобългарски празник, който ознаменува делото на нашите просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

Ето няколко вдъхновяващи цитата за пробуждане на народа български:

Паисий Хилендарски

"О неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах."

Христо Ботев

"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."

Васил Левски

"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!"

Захари Стоянов

"Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!"

Иван Вазов

"Нито жена, нито злато, нито сребро не правят человека благополучен на този свят, а знаеш ли кое? Свободата! Па друго не ти трябва..."

Софроний Врачански:

"Затова се трудя и аз сега денем и нощем да напиша няколко книги на нашия български език. Та ако не е възможно да им го кажа с устата си, да чуят от мене, грешния, някое полезно поучение, да прочетат писанията ми и да ги използват. И за мене, недостойния. Бога да молят невежеството ми да поправи и потрудилия се с прошка да сподоби… Същото ние сърдечно и на вас желаем…"

Петко Р. Славейков

"Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена."

Стоян Михайловски

"В царството на тиквите кратуната е цар."

Свети Иван Рилски

"Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички."

Васил Априлов

"Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщи."

Д-р Петър Берон:

"Когато изперво видех по другите страни, че децата начеват да четат книги, писани по техния език, познах колко зле струват по нас учителите и колко напразни мъки теглят горките деца, защото като преминат младостта си в школото с толкози страх и треперане, излазят и незнаят барем името си да пишат, нито да си сметат, щото вземат и дават, ами по дукените, ако им се случи, понаучават се малко нещо. Почудих се, как през толкова векове не се намери ни един да познай това окаяно състояние и да покаже един прав път към учението. Надеех се барем сега да се обади някой, но отколкото познах, че се трудят за всенародни ползи, ни един не се намира да смисли нещастните деца и да съчини за тях някоя книжка. Това дело възприех аз… Всякой, който види тази книжка, надея се да се зарадва, а най-много учителите, защото тия, струва ми се, отколя щяха да изоставят псалтирите и часословите, от които децата не разбират нищо, ако имахме някоя книга на нашия език, напечатана за тях."

Любен Каравелов:

"Когато се той (българският народ) освободи от гръцкото духовенство и от турското иго, то ще бъде свободен политически; а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно."

Атанас Буров:

"Тоя народ е направил подвиг, какъвто в историята на народите не познавам друг народ да е направил. От една турска провинция, съвършено изоставена от хората и от Бога и преди всичко изоставена от самите управници, където безправието, плячкосването и т.н. са били нещо обикновено, в 50 години да се създаде съвременна българска държава при едно население 95% неграмотно, при 3 или 4 хиляди села, в които има по едно училище, което прави чест на добродетелите на народа ни, да уредиш самостоятелна държава с 3 държавни железници няколко хиляди километра, държавни пристанища 10–12, държавно социално законодателство за регулиране отношенията между труда и капитала, учебно дело, за което ни завиждат — е, добре, г-да, аз ви уверявам, че в историята на народите подобен скок, подобен подвиг няма."

"Ние сме малка държава, бедна на природни богатства, но добрият ни народ е неоценимо богатство. Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля, заклевам ви, никога не я изоставяйте!"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ne
    nelicha = нелича
    5 0
    11:13, 1 ное 2019
    Как е възможно народ , който е създал тези велики личности . На днешния ден , да бъди най бедния в Европа . Сами си отговорете на този въпрос ?
    • Mоже ,може
      0 0
      20:33, 1 ное 2019
      Със сопата и с лъжи всичко може.
  • 2
    78
    7878
    1 0
    19:12, 1 ное 2019
    Сега са в "Бунара" празнуващите. Хапват,пийват - лошо няма. Утре ще ги събудят и едва ли ще се сещат за какво са пили. Трапезни, трапезни...
Последни новини