Знаците, че е време да спрете преработените храни

Метаболитен синдром, остеопороза, проблеми с бъбреците, депресия, диабет тип 2... Това са само част от признаците, подсказващи, че тялото ви не желае повече да го захранвате с преработени храни. Под такива храни се разбират всички, които са променени по някакъв начин от първоначалния им вид, като сладкиши, пакетирани лакомства, тестени изделия, колбаси и други.
Колко често консумирате от тях?

В следващите редове споделяме още няколко признака, че е време да намалите до минимум консумацията на преработени храни.

Постоянна жажда – преработените и пакетирани храни съдържат голямо количество сол, а всяко тяло обработва по различен начин натрия.

Подуване на корема и образуване на газове – тук отново „виновна“ е солта, заради която тялото ни задържа излишни течности, което води до подуване. Освен това преработените храни могат да предизвикат и образуване на газове.

Чести главоболия – редовната консумация на чипсове, колбаси и други, не само, че е причина за задържането на излишни течности, но и за дехидратацията. Дори и да пиете повече вода, заради натрия в храните е възможно да бъдете дехидратирани, защото някои специфични клетки не получават достатъчно вода. Всичко това нарушава и функцията на кръвоносните съдове, което може да доведе до главоболие.

Умора и липса на концентрация – усещаме ги скоро, след като сме хапнали любимия бургер, тестена закуска, вафла. Консумирайки ги, нивата на кръвната захар рязко се повишават, но с тях и нивата на инсулина, който помагат за нейния контрол. След това нивата на захарта спадат, а с това намаляват и нашите енергийни нива.

Проблеми със зъбите – редовната консумация на сладкиши, снаксове, прости въглехидрати излага на риск здравето на зъбите ви.

Поява на пъпки и акне – Не се учудвайте, ако кожата ви напоследък е станала вяла, а и често ви излизат пъпки. Храните с високо съдържание на захар и наситени мазнини предизвикват редица възпаления в тялото.

Високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта.

Косопад, вяла коса – за да имате красива и здрава коса тя се нуждае от здравословни нива протеини, желязо, витамини А, С, Е, омега-3 мастни киселини, цинк, селен, биотин. Тези хранителни вещества може да си ги осигурите, като консумирате полезни храни богати на тях. Ако в менюто ви преобладават преработени храни, които са с високо съдържание на калории и почти никаква хранителна стойност, косата ви ще влоши състоянието си.

Поява на целулит – ако искате да се отървете от портокаловата кожа, променете начина си на хранене.

Преяждане – съставките в много от преработените храни ни карат да искаме да ядем още и още от тях, да не усещаме ситост, към някои дори може да се усещаме като пристрастени.

Храносмилателни проблеми – един от знаците, които ви казват, че е време да се откажете от преработените храни.


 

Източник: http://www.az-jenata.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини