Голямото пиле Футаба и гледачите (видео)

Футаба живее в увеселителен тематичен парк в Какегава, Япония. Футаба е звезда и е от най-сниманите представители на вида си. А видът е китоглава чапла и е уязвим. Заедно с други добре гледани и тренирани птици Футаба живее в огромна волиера и може да лети, когато реши или се упражнява с гледачите си.

Китоглавите чапли са много големи птици. На височина достигат до 1,20 метра, размахът на крилете е 2,30 - 2,60 m, а теглото варира от 4 до 7 kg.

Футаба си има поне трима гледачи и чудесно "жилище". Изглежда разбира добре японски и комуникира с гледачите по своя почти неподвижен начин. Имайте предвид, че голямата птица може да не помръдне много време, но когато го направи, е много добре премерено движение. Умното голямо пиле обича да е в центъра на вниманието и даже се закача с близките си хора.

Китоглавата чапла е известна с това, че не се движи, обясняват гледачите на Футаба в блога му. Причината е, че те са тотални шефове, когато става дума за лов. Стоят неподвижно като статуя, което прави плячката (рибите) по-малко предпазлива и тогава птицата се хвърля напред, с широко отворена огромна човка, грaбва плячката си и започва да размахва масивната си глава напред-назад до бързо обезглавяване. Звучи ужасяващо?

Клюнът на чаплата прилича на дървен черпак и я прави изкусен ловец на риба. Храненето на Футаба също е атракция. Изглежда сякаш тя обича да разиграва гледачите, като изпуска рибата няколко пъти, преди да я глътне и да чуе задружната въздишка на публиката.

За разлика от повечето птици, очите са разположени в предната част на черепа и определят бинокулярното ѝ зрение. Това обяснява дългото сериозно гледане очи в очи на Футаба и любимия ѝ гледач. Какво още прави Футаба във видеото? Може да я видите как трака с клюн, покланя се за поздрав, клати глава, сякаш казва "не", има и един страхотен танц с разперване на криле и тръскане на тялото.

В природата видът е разпространен по протежение на езерата от рифтовата система в Източна Африка. Съществуват отделни популации в ЦАР, в близост до езерото Чад и в делтата на Окаванго в Ботсвана.

Коментари в сайта

Последни новини