Президентът за указа за главен прокурор: Ултиматуми не приемам

Ултиматуми не приемам от никого, ще подпиша указа в обозрим срок, заяви президентът Румен Радев, попитан от журналисти за подписване на указа за назначаване на следващия главен прокурор и мнението по въпроса на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Държавният глава посочи, че няма да протака и допълни, че е доказал, че не използва различни „машинации“. По думите на Румен Радев, процедурата за избора е ясно разписана в Конституцията. „И аз се обърнах към ВСС също с настояване, което те, разбира се, не изпълниха по най-добрия начин“, допълни още президентът.

 В четвъртък ВСС прегласува избора си за Иван Гешев, след първото върнато от президента решение с отказ да подпише указ за назначаването му. 

С 20 глас „за“ и 4 „против“ Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор. Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че очаква президентът „добросъвестно да изпълни правомощията си по конституция“, като обясни, че това означава Румен Радев "в разумно време" да издаде указа за назначаването на Гешев. Уточни, че под „разумно време“ се има предвид период от 3 дни до една седмица.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    пораженцев
    3 0
    17:17, 19 ное 2019
    Ама тоя Кирилов наречен Барни Ръбъл се взема много на сериозно и прави забележки на ПРЕЗИДЕНТА Я го виж ти герберското влечуго
  • 2
    Ма
    Марина
    0 0
    08:47, 20 ное 2019
    Не приемал ултиматуми?Ами той започна с ултиматум на Йотова,вицето си, че ако изкриви линията на партията , лошо му се пише...
Последни новини