Застраховката "Гражданска отговорност" може да е до 4 пъти по-скъпа

Изображение 1 от 2

    До 4 пъти по-скъпа може да е застраховката "Гражданска отговорност" с новата система "Бонус- малус". Законопроектът беше представен вчера за обществено обсъждане.

    Водачите ще бъдат разделяни в няколко категории в зависимост от извършените нарушения на пътя, което ще определя и цената на полицата им.

    Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории. При най-тежките от тях, включващи и причинена смърт на пътя, ще се дават най-много "малус" точки - 15. Около 10 ще са точките при хулигански прояви. А най-малко - между една и три - при превишена скорост.

    Шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. Предложени са две скали - едната с по 15, другата с по 20 класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Съответно оскъпяването и при двете скали може да достигне 400%.

    Всеки нов водач и собственик на автомобил ще бъде поставен в базов "неутрален" клас - т.е. без отстъпка и без оскъпяване на полицата. А от клас в клас ще се преминава след 12 месеца, в зависимост от допуснатите нарушения.

    Системата предвижда всеки отделен автомобил на собственика да има свой клас. За да няма злоупотреби и фиктивно прехвърляне, ако един автомобил отново бъде купен от стария си собственик, ще се взема предвид натрупаните точки от предишния период. Профилът ни ще се определя само на база на нарушенията, извършени след 1-ви януари следващата година.  На база на това досие ще плащаме застраховката си от януари 2021-ва.

    Източник: nova

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ге
      ГЕРБ
      2 0
      13:54, 21 ное 2019
      😄 Благодарим ви, че гласувахте за нас, кратуни прости !
    Последни новини