Мозъкът образува нови невронни връзки при пациенти със само едно полукълбо

Учени, изследващи възрастни с половин отстранен мозък в детските им години, откриха, че останалата част от органа развива необичайно силни връзки между оцелелите функционални мозъчни мрежи и помага на човек на живее така, като че ли мозъкът му е невредим.

В изследването участвали 6-ма възрастни, претърпели полусферектомия в детските си години с цел намаляване на епилептичните пристъпи, и 6-ма други участници като контрола.

12-мата участници били изследвани с ядрено-магнитен резонанс. Устройството измерва мозъчната активност, като засича промени в кръвообращението. Техниката разчита на факта, че кръвообращението в мозъка и нервната активност са пряко свързани - когато дадена част от мозъка е активна, кръвообращението в тази област се увеличава.

На участниците им било наредено да се опитват да не заспят, докато изследователите проследили спонтанната мозъчна активност в покой.

Изследователите проучили мрежата в области от мозъка, за които се знае, че контролират процеси свързани със зрението, движението, емоциите и познанието.

Сравнили всички срезултати с тези от база данни с 1 500 типични мозъка.

Учените смятали, че ще открият по-слаби връзки в редица мрежи при участниците с едно полукълбо, тъй като тези мрежи обикновено включват и двете полукълба при пациенти с нормални мозъци.

Вместо това, обаче, се натъкнали на изненадващо нормална свързаност и на по-силни връзки отколкото при контролните пациенти.

Авторът на изследването Дорит Клайман обяснява: “Бихте могли напълно да забравите за състоянието им, когато ги видите за пръв път. Докато седях пред компютъра и разглеждах изображенията на които се виждаже само половината мозък, не спирах да се дивя, че те принадлежат на хора, с които разговарях, вървях и които бяха избрали да участват в изследването”.

6-мата участници били в 20-те и 30-те си години по време на изследването, но при извършване на полусферектомията били на възраст между 3 месеца и 11 години. Тази различна възраст на провеждане на операцията ще даде възможност на учените да установят как мозъкът се реорганизира при увреждане, за да помогнат и на други пациенти.

Източник: independent.co.uk


 


 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини