България е жива и деца не дава, обявиха участници в шествие в София

Със скандирания "България е жива и деца не дава" няколкостотин души излязоха на протестно шествие в София с искане за отмяна на Закона за социални услуги. Те се обявиха срещу антисемейните закони и антидетските политики.

Наскоро от "Атака" обявиха, че внасят законопроект за отмяна на закона. От партията смятат, че има социално и обществено напрежение срещу Закона за социалните услуги и протестите в редица градове на страната. Те са провокирани от твърденията, че текстове от несъществуващата Стратегия за детето се прокарват в този закон.

След приемането на закона през мартминистърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че него се допълва пакетът от три закона, които министерството е разработило, с цел гарантиране на правата на хората с увреждания, регламентирани от ООН.

По думите му Законът за социалните услуги поставя началото на реформа в сектора, която започва с промяна на разбирането на социалните услуги и тяхната цел. Министърът обясни, че гарантирането на равен достъп до общодостъпни и специализирани услуги е била в основата на закона и е една от основните му цели.

Протестното шествие днес тръгна от езерото "Ариана" и стигна до Народното събрание. Сред участниците са Национална група "Родители, обединени за децата" и сдружения на родители от Русе, Кърджали и други градове в страната.

Това е поредното шествие против текстовете, които влизат в сила от януари 2020 г. Въпреки разяснението на правителството, протестиращите твърдят, че законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации.

"Норвежки неправителствени организации ще работят в България без лиценз. Не искаме да пуснат корени в България и да ни учат как да се грижим за собствените си деца. Не искаме да ни заблуждават по телевизионните студиа. Ние четем закона за социално подпомагане и сме против чл. 30 и 31", твърдят организаторите на протеста.

"Ако продължим и не спрем днес, ще дойде победата", заявиха организаторите. Красимира, която е дошла за протеста от Велико Търново заяви, че всички присъстващи са на война за бъдещето на България. "Не трябва да се предаваме. Тези отгоре ни притискат и трябва да продължим да се борим за децата и семействата си", каза тя пред протестиращите.

"Защо, ако всичко е наред, досега нито омбудсмана, нито народни представители не са сезирали Конституционния съд, за да проверят дали всичко е законно", питат организаторите. Адвокат Владимир Шейтанов заяви, че настоява за пълна и безусловна отмяна на Закона за социалните услуги.

"Нашите мотиви са, че този закон и текстовете противоречат на Конституцията, на Европейската харта на човека, Хартата за правата на детето и много други европейски договори, по които България е страна", подчерта юристът. По думите на юриста е недопустимо това да бъде превръщано в бизнес. "Съдбата на децата, на възрастните хора, е в ръцете на българския суверенитет. Не на бизнеса със социална помощ. Не на грантовите неправителствени организации с чужди пари", обяви адвокат Шейтанов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    No
    Norway
    4 -7
    20:08, 23 ное 2019
    Шествие на русо-роби и чалгаджии.
    • Цб
      ЦБЬЦБЬЦНЦЬ
      5 -4
      20:14, 23 ное 2019
      Много се сещаш ти облъчен трол
  • 2
    Ра
    Рали
    3 -3
    12:37, 24 ное 2019
    И кой иска да ви ги вземе? Малко ли са ни проблемите , че измисляте нови, несъществуващи.Ха да излезе един и да каже,че норвежците са му взели детето.

Още новини

Последни новини