Heliogen обяви пробив в слънчевата енергетика

Енергийната компания Heliogen обяви значително постижение. Чрез концентриране на слънчеви лъчи за първи път е достигната температура над 1000° C, което отваря широко пътя на слънчевата енергия в промишленото производство.

Според Heliogen, слънчевата енергия може да се използва в много производствени процеси, като например производство на цимент, стомана и нефтохимически продукти. Резултатът би бил значително намаляване на емисиите на парникови газове. Известно е, че в момента производство на цимент е отговорно за повече от 7% от глобалните емисии на CO2.

Топлинните системи с концентрирана слънчева енергия, достъпни комерсиално в момента, позволяват постигане на температури до 565° C. Това е достатъчно за производство на електричество, но не и за промишлени процеси, при които трябва да се изгарят изкопаеми горива, за да се получат високи температури.

Плановете на Heliogen включват повишаване на температурата до 1500° C, която е достатъчна за разграждане на водата до водород и кислород. Подобен източник на енергия може да се използва за производство на екологично чисти горива.

Тайната на Heliogen е в използването на алгоритми за компютърно зрение и изкуствен интелект, които по-точно отвсякога досега контролират голям брой огледала, насочващи слънчевата светлина към една точка.

Уникалното научно постижение е регистрирано в обект на Heliogen в Ланкастър, Калифорния, още в първия ден след пускане на новата слънчева инсталация.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини