Безлов: България е сред трите най-големи канала за трафик на хероин към Европа

България продължава да е един от трите големи канала за трафик на хероин към Западна Европа от Турция. Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той не вижда нищо ново в новия доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол.

Безлов обясни, че основният проблем при европейските страни е, че за разлика от САЩ те не се опитват да ограничат доставките в Латинска Америка - нямат свои специални служби, които да работят при доставчиците, поради което влиянието им върху доставките е значително по-ограничено. Според него проблемът е липсата на единни служби и на финансиране.

Анализаторът отбеляза, че при хероина се отчита спад на потреблението с дългосрочна тенденция. Намалявали и залавянията по пътя на хероина за разлика от кокаина, при който се наблюдавал ръст на потреблението.

Той посочи, че страната ни е отделяла значителни ресурси за ограничаване на хероиновия трафик, като е имало години с до два тона залавяния. В периода 2009-2010 г. обаче митниците и МВР пренасочили голяма част от този ресурс към разрешаване на кризата с незаконните цигари, която ощетявала бюджета. По тази причина по данни на Безлов залавянията спаднали до едва 200-300 кг годишно.

"С отминаване на вълната цигари очевидно се отделиха повече ресурси на българската граница и през последните три години можем да видим, че растат залавянията, отбеляза той, допълвайки, че това е в интерес на Европа. По негови думи у нас хероиновата епидемия е отминала през 2001 - 2002 г.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    D.
    D.E.A.
    7 0
    11:27, 27 ное 2019
    Шефът на канала е на най-високата позиция в изпълнителната власт.
Последни новини