Връзката Асеновград – Стоян Джансъзов – Стоянка Мутафова

  Една от улиците в Асеновград се казва "Стоян Джансъзов". Намира се в кв. “Запад” и е позната основно на асеновградчани, живеещи наоколо. На кого и защо е кръстена обаче знаят малцина. А какво пък е общото със Стоянка Мутафова – още по-малко. Днешният ден, в който голямата българска актриса пое към вечността, е поводът, макар и тъжен, да разкажем сравнително кратък вариант на тази интересна история.

  Родена в София, Стояна-Мария Мутафова, както е името й по документи, по бащина линия е от Русе. Константин Мутафов е израснал в града край Дунава и Стоянка често е прекарвала дни от детството си там. За него се знае доста, бил е библиотекар и артистичен секретар на Народния театър, както и уредник на архива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

  За рода й по майчина линия обаче се знае не чак толкова, макар тя не само че не го е крила, а напротив - с охота е разказвала в интервюта, както и при представянето на автобиографичната си книга "Добър вечер, столетие мое!" И все пак, оказва се, не са много онези, които са наясно, че Стоянка Мутафова е силно свързана с Асеновградския край или, както сама е казвала, със "Станимака, така си го знаем ние".

  Майка на актрисата е Екатерина Джансъзова, дъщеря на Стоян и Златка Джансъзови. Стояна-Мария е първото дете на Екатерина и Константин Мутафов и е кръстена на дядо си по майчина и на прабаба си по бащина линия.

  Кой всъщност е дядото на позната днес на всеки българин "Госпожа Стихийно бедствие" и защо единствено в Асеновград има улица, наречена на неговото име?

  Стоян Джансъзов е роден в село Пранга (днес Патриарх Евтимово), Станимашко, тогава в Османската империя, през 1842 г. (б.ред. по други данни 1839 г.). Завършва Голямото Пловдивско училище и Галатасарайския лицей в Цариград, след което учи в университет във Франция. Отдава се на учителската професия като преподава на български, турски и френски език. Учителства няколко години в родното си село и Араповския манастир.

  Джансъзов е изпратен от Стефан Захариев (б.ред. изтъкнат български възрожденец, просветител, ръководител на църковно-националното движение на българите в Пазарджик) в Македония, където преподава в село Плевня, Драмско, и в Неврокоп. Там се включва активно в борбите за независима българска църква, поради което е прогонен. Продължава да учителства в Калофер и Одрин, където редактира българската част на вилаетския вестник "Едирне".

  Стоян Джансъзов е този, който снема копие от Станимашкия надпис - епиграфски паметник от времето на Иван Асен II, и го изпраща за публикуване на Петко Славейков.

  Той е един от първите членове на революционния комитет в Станимака, основан в началото на 1873 г. от Отон Иванов. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. Джансъзов е преводач в руската армия. След Освобождението е на българска и турска служба в София, Сяр и Цариград. Издирва и превежда турски извори за българската история. Докато служи на Османската империя, има задача да проверява писмата на заподозрени българи. Спасява много хора от затвора, като не превежда точно съдържанието.

  Умира през 1914 г. в Цариград.

  По време на войната през 1942-1943 г. Стоянка Мутафова и семейството й са евакуирани в село Патриарх Евтимово (някогашното Пранга), тъй като къщата им в София е съборена. На представянето на автобиографичната й книга в читалище "Родолюбие" през пролетта на тази година присъства й Екатерина Златева, потомка на Джансъзовия род, в чиято къща семейство Мутафови са живели през тази една година. Двете разговаряха топло и си припомниха случки от онези отдавна отминали времена. На прощаване с Асеновград тогава Стояна се зарече: "И като остарея пак ще дойда!"

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ви предлага различни възможности. Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат, тъй като днес шансовете ви за успех са особено големи. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Ще останете очаровани от поканата, която ви отправя близък човек.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не пречете на близките си да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми и предразполага към отдих. Днес по-малко съветвайте и станете по-добри. Понякога и без да искате натоварвате околните с претенции и неоснователни забележки. Освободете се от натоварващи мисли.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Повярвайте си и ще успеете. Денят ви предлага разнообразни срещи и ако вложите цялото си очарование имате шанса да ги направите много ползотворни. Не прекалявайте с ласкателствата и вложете повече старание в работата си.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Доброто ви настроение ще проличи от сутринта, може би защото предстоят два почивни дни. По-сериозната причина за него е подобряващите се отношения с човека, който ви е на сърцето. Повечето от вас ще посрещнат предизвикателствата на работното място със знанията и добрата си подготовка.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сработват се добри енергии, които ще ускорят реализирането на финансова сделка. Има предпоставки и за други придобивки от битов и личен характер. Няма да ви липсва добро настроение, а работата ще ви носи доволство. При добро желание можете да постигате разбирателство с хора, които ви правят раздразнителни.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С каквото и да се захванете, вършите го с лекота при това по-добре от планираното. В личен план очаквате нещо да промени плановете ви. Ако се включите навреме, най-вероятно ще успеете да постигнете своето. Не се отказвайте пред каквито и да било трудности. Със съдействието на ваш близък ще преодолеете проблем в личен план.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят се очертава като доста натоварен и изпълнен с перипетии в професионален план. Възможни са недоразумения в отношенията ви с колегите и трайни конфликти. От вас зависи да ги избегнете и дори да си спечелите преимущество от напрегнатите ситуации. Ще ви се отдаде възможност да разрешите наболял семеен проблем и това най-вероятно ще стане съвсем неочаквано и за самите вас.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Напрежението на работното място или в другите ви занимания ще ви направи по-съсредоточени, но не и гневни. Ще се стремите да отхвърлите повече задачи, което в края на деня ще ви се отрази на настроението, в смисъл, че ще останете доволни от свършеното. Ще спазите срокове и договорки, и ще постигнете целите си.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влагате желание в работата си и това си личи по резултатите. Доволни сте от постигнатото, но това не ви прави по-малко внимателни и към околните. Ще подобрите отношението си към човек, с когото сте имали разногласия и заедно ще пристъпите към изпълнението на обща задача, която ще ви сближи.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Вашето добро отношение към работата ви, хората и света ще бъде добре прието и ще се толерира от съдбата. Резултатите от проекта, върху който се трудите, ще подхранят претенциите ви да сте измежду най-добрите в областта на професионалните ви занимания. Вълнуващ флирт ще ви накара да се почувствате палави и игриви.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  17 яну 2020
  Последни новини