15 °C

Медицинските специалисти вдигат палатките, след обещание да бъдат изпълнени исканията им

Медицинските специалисти вдигат палатките, но имат готовност да изградят палаткови лагери в цялата страна, ако поетите на срещата ангажименти от здравния министър и премиера не бъдат изпълнени. Това стана ясно на брифинга след близо двучасовата среща между протестиращите, премиера и министрите на здравеопазването и социалната политика.

"Разчитаме на мъжката дума, че това, което обсъдихме на срещата, ще има видими резултати в кратки срокове", заявиха протестиращите, чиито искания бяха обявени преди дни по време на работната среща с министър Ананиев. Днес беше препотвърдена готовността за строг контрол над дейността на лечебните заведения и справедливо преразпределение на публичните средства. Министърът на здравеопазването е поел ангажимент идния четвъртък, когато се очаква да бъде подписан Националният рамков договор, отново да се срещне с представители на протестиращите медицински специалисти.

Обсъдени са били и колективните трудови договори. Искането на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти е работодателите да бъдат задължени да подпишат КТД, независимо от собствеността на лечебното заведение. Коментирани са и условията на труд и какви реформи да бъдат направени за подобряването им. 

Отново е бил поставен въпросът за стартови заплати за медицинските сестри от 950 лв., както и за промени в работното време на интензивните звена и заплащането на извънредния труд. По думите на Мая Илиева това може да стане след консултация с останалите синдикати, тъй като изисква промяна в нормативните документи.

"Обещаха ни изключително много проверки на различни иституции за това дали се надписват клинични пътеки и изобщо дали има нарушения в съответните лечебни заведения - повече на брой проверки и включване на други органи", каза още Илиева и допълни, че методиката за формиране на заплатите, тепърва ще бъда заложена в НРД, в който ще се разпише процентното разделение на заплатите. "Това ще стане следващата седмица и тогава ще го видим", каза тя.

Надежда Маргенова, мед. сестра от Сливен съобщи поетите ангажименти към медицинските сестри от извънболничната помощ: "Министър председателят каза, че след като въведем НРД, болниците които няма да могат да постигнат размера, който е посочен като възнаграждения ще помислят по какъв начин ще помогне държавата там, където не достигат възможностите. Повдигнахме въпроса и заплатите на медицинските специалисти в детските градини, училища и социални заведения. Министър Ананиев ни увери, че в момента се провеждат разговори със Столича община, предстоят срещи и с ръководства на другите населени места в страната, за да се повишат и там възнагражданията на колегите ни. Все пак медицински сестри има и в извънболничната помощ."

"Започваме подготовка за истинска реформа в здравеопазването и ако това не се случи, ще ни видите отново и то навсякъде", категорични бяха протестиращите след срещата.

Припомняме, че първоначално срещата на премиера с медицинските специалисти от палатковия лагер беше обявена за утре, 17 декември. По-късно днес беше съобщено, че Борисов ще разговаря с тях още тази вечер заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Me
  med
  0 0
  13:13, 17 дек 2019
  Обещаното не е като даденото, особено обещанията на Еднокнижникът.

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини