Най-добрите сериали за 2019 година

Все по-често използваме фразата „телевизията е новото кино“, но тя по никой начин не е безпочвена. Към днешна дата телевизионните продукции, особено тези, носещи логата на NETFLIX, HBO или Amazon, често са по-смели и крайни от повечето неща, които можем да видим на голям екран, като същевременно все по-солидните им бюджети им позволяват да бъдат не по-малко мащабни и ефектни от това, което ще гледате на кино. Като бонус идва фактът, че сериалите ви позволяват да останете насред уюта на собствения си хол, без риск съседът ви по седалка да хрупа шумно пуканки и да сърба от колата си, докато двойката на предния ред се кикоти на драматичните моменти, вадейки ви тотално от действието.

Въпреки че 2019-а беше белязана от достатъчно класни кинофилми, за мен и тази година мина основно под знака на качествената телевизия. И по този повод искам да ви представя личния си списък с десетте задължителни сериала за отминаващите 365 дни. Разбира се, в морето от класна телевизия, което се лее край нас, това е само малка капка от всичко, което може да се гледа на тъй наречения малък екран (термин, който става все по-абсурден с нарастващия размер на телевизорите ни) и вашият списък може да бъде коренно различен. Приканвам ви да го споделите в коментарите под този текст.

Подчертавам дебело, че това е изцяло личен списък, който не е базиран върху оценките на критиката, най-малкото защото не исках да пиша за неща, които не съм изгледал от първия до последния епизод. Също така това не е класация от първо до десето място, а просто изброяване.

 

И така, ето ги най-добрите сериали на 2019-а по скромното ми мнение.

The Boys Сезон 1 (Amazon)

Уникална деконструкция на модерния, супергероичен жанр, която обаче бързо губи привидния си вид на класическа пародия, защото буквално всеки персонаж в кадър претърпява някакво развитие. Рядко срещан пример за черна комедия, заредена с толкова много ярки и многопластови образи, в която човешката драма върви ръка за ръка със смешното, без в нито един момент да залитне в едната или другата крайност.

Chernobyl (HBO)

Тежкотоварният телевизионен хит на годината, разказал една от най-големите трагедии в познатата ни история по брилянтен и разтърсващ начин. Почти документалната стилистика и смразяващият реализъм на места караха дори мен, отявления хорър фен, обръгнал на всякакви екранни гадости, на моменти да извръщам поглед от телевизора. Ужасно тежък за гледане, но и абсолютно задължителен сериал, при който буцата в гърлото и насълзените очи са неизбежни.

Good Omens (Amazon/BBC)

Писателят Нийл Геймън обещава на своя приятел – покойния и непрежалим Тери Пратчет, – че ще пренесе на екран романа Добри поличби, който двамата пишат в съавторство. И тази година го направи по най-добрия възможен начин – поемайки лично ролята на сценарист и следейки изкъсо творческия процес като продуцент, за да не позволи никакви волни импровизации с изходния материал. Убийствено забавен и безкрайно човешки, Good Omens се гледа с усмивка и топлина в сърцето от първия до последния кадър на шестте си епизода, разказващи за дружбата между демон и ангел, опитващи се съвместно да спрат апокалипсиса. На места визуалните ефекти са евтини по съвременните стандарти, но това бързо ще спре да ви прави впечатление, защото Дейвид Тенант и Майкъл Шийн са толкова брилянтни в централните роли, че бих дал по два „Оскара“ на всеки, да си имат.

Love + Death + Robots Сезон 1 (NETFLIX)

Съвместният проект на режисьора на Deadpool Тим Милър и небезизвестния Дейвид Финчър е колекция от 18 късометражни анимации, които могат да ви оставят без дъх. Осемнайсет режисьори работят в най-различни жанрове, като единственото условие е сегментите им да включват една или повече от заглавните теми. От класическа анимация, през аниме, до изумителна във фотореализма си компютърна анимация, на която примигвах и се питах „как са го постигнали това?!“, Love + Death + Robots е рядкосрещана амалгама от внушения и емоции. Също така, за протокола, епизодът Beyond the Aquila Rift е най-смразяващото късче хорър за 2019-а, така че не правете моята грешка да го гледате посред нощ, на загасени лампи.

Carnival Row Сезон 1 (Amazon)

След разочаровалия мнозина (включително и мен) финален сезон от Игра на тронове, Carnival Row беше мрачното фентъзи, от което определено имахме нужда. В един уникален свят, където хора, феи и всякакви други магически създания се опитват да съжителстват, млад детектив разследва серия от брутални убийства. Или поне това е нещото, което виждаме на повърхността, защото под нея се крият неочаквани обрати, които успяха да изненадат дори свикнал на сценарни хитринки зрител като мен. С политически интриги, крайна бруталност, красива любов, тежка драма и вдъхновена игра на поелите централните роли Орландо Блум и Кара Делавин, Carnival Row ми даде много повече от това, което очаквах, когато седнах да гледам фентъзи-детективска история.

The End of the F***ing World Сезон 2 (NETFLIX)

Абсурдно звучащата на първо четене история за любовта между асоциално момиче и момче с психопатични наклонности, което иска да я убие, се оказа един от сериалните бисери на 2017-а с ударния си първи сезон, навяващ асоциации с ранните Куентин Тарантино и Дани Бойл. И сега тази история достигна до своя край. Вторият и последен сезон е белязан от все същото съчетание от френетично действие, абсурден и циничен хумор и очарователната комбинация от смях и тъга, живеещи на екрана в перфектна симбиоза.

Jessica Jones Сезон 3 (NETFLIX)

Тъжният край на една епоха. Така нареченият Defenderverse, включващ историите на Daredevil, Jessica Jones, The Punisher, Iron Fist и Luke Cage и осигурявал ни няколко години мрак, драма и бруталност, рязко контрастиращи с чистичките и подходящи за всички възрасти филмови продукции на Marvel, достигна до своя ненавременен край, след като героите трябваше да се върнат при Дисни. И именно на Джесика Джоунс се падна честта да каже последното сбогом от екрана на стрийминг услугата NETFLIX. Сбогуването обаче беше достойно, поставящо алкохолизираната супергероиня, която не си иска суперсилите, насред най-мрачната ѝ история до момента, а арките на познатите персонажи бяха затворени по крайно неочакван и удовлетворителен начин.

The Mandalorian Сезон 1 (Disney+)

Флагманският сериал на новата стрийминг услуга Disney+ се оказа изненадваща глътка свеж въздух в зациклилата през годините вселена на Междузвездни войни. Уестърн стилистика, мистичен централен персонаж и грубичък на моменти екшън, това е една различна и магнетична история, каквато уморените от Скайуокър сапунката фенове отдавна очакваха да получат. Като бонус идва фактът, че към днешна дата интернет е буквално полудял (от умиление) по „бебето Йода“, внимание, на каквото не се радва практически нито един герой от новата филмова трилогия. Което явно идва да ни покаже, че създателят на сериала (и на оригиналния Iron Man, поставил началото на MCU) Джон Фавро прави нещата правилно.

True Detective Сезон 3 (HBO)

През 2014 година смазващият първи сезон на True Detective промени завинаги представите ни за телевизия, представяйки ни на практика един осемчасов филм, който спокойно би могъл да стои редом до Мълчанието на агнетата или Зодиак, без да се чувства дискомфортно. Година по-късно дойде и вторият сезон, който обаче беше посрещнат със смесени, да не кажа негативни реакции, защото беше загърбил ясния фокус на криминалната интрига с повече персонажи и доста „по-сериален“ формат. През 2019 година обаче култовата продукция се завърна към корените си с нова мрачна история, велика роля на отличения с два „Оскара“ Махершала Али и дори препратки към първия сезон, които само идват да ни покажат, че това истинският Истински детектив.

Mindhunter Сезон 2 (NETFLIX)

След крайно успешния първи сезон, продуциран и режисиран отчасти от Дейвид Финчър, Mindhunter се завърна с още тежки, камерни и психологично-интензивни епизоди, в които двамата главни герои влизат в главите на заловени серийни убийци и анализират мотивите зад действията им, докато паралелно с това се борят с личните си драми и разследват серия от зловещи убийства в отдалечено от цивилизацията градче. Напрежението е смазващо, музиката и камерата са на типичното за Финчър ниво, а диалогът е като от дебела поредица учебници по психология и по този показател Mindhunter слага в малкия си джоб дори титан на жанра като добрия стар Hannibal.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини