Завършена е новата игуменарница в Бачковския манастир

Изображение 1 от 4

    След почти 35-годишно очакване най-после е завършена новата игуменарница в предвидената по проект част на крилото в южния двор на манастира. Направено е художествено оформление на приемния салон, на входния такъв и на трапезарията. Новината бе съобщена от официалния сайт на Светия синод на БПЦ.

    Решението е в стила на българското възраждане – алафранга, с цветни пана и такива с различни орнаменти. В трапезарията са нарисувани образи на различни светци, както подобава на манастирска трапезария. Завършена е също и мебелировката.

    Художественото изпълнение е работа на група художници. В приемния салон работиха Георги Филев и Георги Геньов, във входния Петър и Недялка Ставреви, а в трапезарията Боряна Христова и Галин Ганчев.

    Бачковската обител е едно от лицата на България, манастирът е често посещаван от хора от различни държавни и църковни гости. Със завършването на тази представителна част, условията за посрещане на гости в духа на традиционното българско гостоприемство са подобрени значително.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини