Тръмп обеща на Ирак невиждани санкции, след гласуването за изтегляне на американските части

Иракските власти започнаха да подготвят механизъм за изтегляне на американските войски, заяви представителят на командващия въоръжените сили на страната Абдел Керим Халф.

Американските власти ще наложат санкции срещу Ирак, ако покаже враждебност към американската страна. Това заяви президентът Доналд Тръмп пред журналисти на борда на самолета му по пътя от Флорида за Вашингтон.

"Ако има някаква враждебност, ако направят нещо, което за нас изглежда неприемливо, ние ще наложим санкции срещу Ирак, много значими санкции", цитира думите на Тръмп пресцентърът на Белия дом.

Отбелязва се, че съответното изявление е направено от ръководителя на администрацията на Вашингтон в отговор на искане да се коментира решението на иракския парламент за изтеглянето на чужди войски от страната. Според него, ако изтеглянето на войските бъде извършено в не много приятелска атмосфера, Вашингтон ще наложи "санкции срещу иракската страна, каквито никога не са виждали досега".

"В сравнение с това иранските санкции ще изглеждат малко скучни", допълва американският лидер.

В същото време Тръмп подчертава, че американските войски няма да напуснат Ирак, докато Багдад не плати на Вашингтон за построената там въздушна база. "Там имаме много скъпа въздушна база. Строежът ѝ струва милиарди долари. <...> Няма да напуснем, докато не ни платят за нея", каза американският лидер.

Според американския лидер САЩ "харчат много пари в Ирак". "Казах ви, че Ирак беше най-лошото решение, отиването в Близкия изток беше най-лошото решение, което нашата страна някога е вземала. <...> Но ние отидохме, ние сме там. И ние си тръгваме, напускаме много области", добави Тръмп.

"Що се отнася до Сирия, напуснахме, защото няма да охраняваме тази граница [на Сирия с Турция]. <...> Те имат войски, нека ги охраняват. <...> Наричаме го зона за сигурност, но всъщност това е обратното на зона за сигурност, много хора бяха убити", продължи американският президент.

Гласуването в иракския парламент
Депутатите в Съвета на представителите (парламента) на Ирак в неделя на извънредно заседание приеха резолюция, в която "задължават правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и да прекрати работа в рамките на споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция". Документът е приет с кворум, но без сунитски и кюрдски фракции.

Заседанието се проведе на фона на рязко влошаване на ситуацията в страната след поредица американски удари в Ирак. На 3 януари Пентагонът обяви за ракетна атака в района на летището в Багдад, при която загина командирът на специалните сили на Ал Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани и заместник-началникът на шиитската милиция "Ал Хашд ал Шааби" Абу Махди ал Мухандис. Иранският Върховен съвет за национална сигурност заяви, че ще направи всичко, за да отмъсти на Сюлеймани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини