ВАС отмени рамковия договор, с който бяха въведени лимити за болниците

Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожен Националния рамков договор от 2016 г., с който бяха въведени финансови лимити за лечебните заведения с разделяне на здравноосигурителните средства в основен и допълнителен пакет.

Националният рамков договор регламентира правата и задълженията на Здравната каса, лекарите, стоматолозите и изпълнителите на извънболнична медицинска помощ. През 2016 г. обаче Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да подпише споразумението, поради което влезе в сила служебен рамков договор. Той беше атакуван пред съда като незаконен от БЛС, Центъра за защита на правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници.

Експерти прогнозираха лавина от дела на болници срещу Касата, заради натрупаните милиони левове надлимитна дейност, която остана неплатена. От началото на 2019 г. няколко болници са завели и спечелили дела за изплащането на надлимитните дейности.

По информация от Центъра за защита на правата в здравеопазването неизплатената надлимитна дейност е на обща стойност 26 млн. лева за 2016 г.

С договора от 2016 г. освен лимитите за лечебните заведения беше въведена и системата за пръстова идентификация, която трябваше да спре фиктивното отчитане на пациенти от болниците. През 2017 г. Върховният административен съд отмени окончателно регистрацията с пръстов отпечатък, след като лечебните заведения бяха закупили пръстовите идентификатори.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини