Парламентът избра Емил Димитров - Ревизоро за министър на околната среда и водите

Парламентът избра Емил Димитров - Ревизоро за нов министър на околната среда и водите.

Със 111 гласа "за" на ГЕРБ, Обединени патриоти и двама независими депутати той бе избран на мястото на Нено Димов, който, след като бе задържан заради кризата с водата в Перник, изпрати своята оставка на премиера Бойко Борисов.

 

"Против" гласуваха 96 депутати - БСП и ДПС. При гласуването нямаше "въздържали се" депутати. Преди гласуването от "Воля" обявиха, че ще напуснат пленарна зала, тъй като не виждат експертност в кандидатурата, а и съмнителна била компетентността на Емил Димитров - Ревизоро в ресора екология.

След гласуването той положи клетва пред Народното събрание и министрите в зала.

В първите си думи той обяви, че новият пост е по-нисък от сегашния му на народен представител по Конституция. "Не мога три години да работя в една посока, свърших доста работа, голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло", каза Ревизоро и посочи, че като народен представител се е срещал и разговарял с всички и се надява и при сегашната си работа и длъжност това това да остане така.

Ревизоро изброи какво е работил през годините, като наблегна на факта, че на някои длъжности е назначен именно от червено правителство.

След това Емил Димитров посочи двете кризи, върху които ще работи - с водата и въздуха.

Първо посочи, че не е ходил в Перник досега, за да не трупа рейтинг върху кризата, но там са всичките му роднини.

"Тази стена в Перник от вчера ли е, язовирът, течовете... мислите ли, че някой е ходил с бормашина, мислите ли, че канализацията сега е протекла, и тръбата е текла, и градът има загуби, и помпената станция", изброи проблемите на Перник той.

Ревизоро добави, че за 19 г. един цял язовир е изтекъл в реката.

Относно проблемите с боклука новият екоминистър заяви, че е лесно да се каже, че няма да се внася у нас боклук. "Но ще излиза ли нашият", попита риторично той.

Според Ревизоро трябва да има много силен контрол върху боклука. "Преди да взимаме крайни решения, аз лично ще се консултирам с експертите", каза той.

В заключение Емил Димитров се сбогува с колегите си народни представители: "Много добре ми е тук, много добре се разбирам с вас, аз не искам да си тръгвам от вас, но така се налага. Вчера си взех табелката от парламента за спомен", каза още Димитров.

А в министерството си "ще бъде администратор, няма да се притеснява да разменя ресори, няма да е нито жълта, нито червена метла".

"Искам да мине мандатът нормално и да има резултат. Ще ми се да обиколя цялата страна, за да видя язовирите, за да мога да кажа къде има проблеми", каза в заключение новият екоминистър.

В кулоарите на парламента вече като министър Емил Димитров даде обяснение и за своята законодателна дейност.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бил внесъл закона с т.нар. поправка "Домусчиеви". Законопроектът бил донесен в кабинета на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов от Волен Сидеров и депутата Николай Александров. На военния министър било заявено, че този законопроект е одобрен и съгласуван с Цветан Цветанов, както и с Корнелия Нинова. Само той от ОП бил в София. Споделил, че това не е негова тема, но се е подписал. Сидеров го взел и внесъл проекта само с подписа на Емил Димитров.

Ревизоро е доволен, че вчера в комисията му е финализиран закона за горивата. Законът, както поясни той, е изготвен от икономическото ведомство, просто се водел на негово име. Двайсет години е продължила битката за легализация на сектора.

Аз съм лобист на легалния бизнес, увери Емил Димитров - Ревизоро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини