16 °C

Новият коронавирус в Китай прескочил на хората от змии

Броят на заразените с новия коронавирус продължава да расте в Китай и бяха доказани случаи в други страни. Учените търсят отговор на  въпроса: Откъде дойде вирусът? Ново проучване, публикувано в Journal of Medical Virology сочи за най-вероятен източник змиите.

Проучването анализира генетичната последователност на новия вирус, известен като 2019-nCoV, и го сравнява с генетичните последователности на повече от 200 други коронавируси от цял ​​свят, които заразяват различни животни.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси - някои причиняват заболявания при хората, а други заразяват животни, включително камили, котки и прилепи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В редки случаи коронавирусите при животни могат да се развият, да заразят хора и след това да се разпространят между хората. Такъв беше случаят със SARS и MERS и изглежда, че е и с 2019-nCoV.

На следващо място, изследователите допълнително анализирали генетичната последователност на 2019-nCoV, за да търсят модели в генетичния код, които разкриват гостоприемника, който вирусът заразява. Въз основа на този анализ те стигнаха до заключението, че 2019-nCoV може да дойде от змии.

Двата вида змии, разпространени  Югоизточен Китай (откъдето е възникнала епидемията), са Bungarus multicinctus и Naja atra, или китайската кобра, посочват авторите.

Проучването установява също, че в резултат на генетична рекомбинация, 2019-nCoV има промяна в един от своите вирусни протеини, който разпознава и се свързва с рецепторите на клетките гостоприемници. Това разпознаване е ключова стъпка за допускане на вируса да влиза в клетките и промяната на този специфичен протеин може да е допринесла за способността на 2019-nCoV да прескача между видовете, от змии към хора, казаха авторите.

Те също така отбелязват, че змиите са сред животните, продавани на пазара за морски дарове в Ухан, където много от първите заразени са работили или посещавали, преди да се разболеят.

Все пак ще са необходими още изследвания върху животни, за да се потвърдят откритията, посочват авторите.

Засега има повече от 500 потвърдени случая и 17 смъртни случая, свързани с вируса в Китай, според BBC. Вирусът е открит в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван, както и при жител на САЩ, който наскоро е посетил Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) проведе заседание, за да определи дали вирусът представлява международна спешна ситуация в областта на общественото здраве, каквато бе обявена по време на епидемията от свински грип през 2009 г. и епидемията от ебола през 2014 г. Комитетът обаче не достигна окончателно решение по тази тема и обяви, че ще се събере на следващия ден (23.02).

Изследването: https://doi.org/10.1002/jmv.25682

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини