МЗ и НЦЗПЗ: Следим коронавируса от Китай, в готовност сме за незабавно изпълнение на препоръките на СЗО

Министерството на здравеопазването и Националният център по заразни и паразитни заболявания следят внимателно ситуацията с развитието на епидемията предизвикана от новия коронавирус nCoV-2019 в Китай и се намират в постоянна връзка със СЗО, ECDC и CDC за незабавно изпълнение на техни препоръки изисквания за контрол и превенция на новата инфекция. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Вече са изготвени и изпратени указания до лабораториите в страната за спазване на мерки за безопасност и се прави необходимото за осигуряване на бърза вирусологична диагностика на заболяването.

Във връзка със започващата грипна епидемия у нас също така се съветва всички да спазват правилата за респираторна хигиена, да се придържат към редовно миене на ръце, а също така да се избягва контакт с болни, а самите болни до преминаване на симптомите да не посещават публични места.

Ето и историята на събитията с новия коронавирус:

На 31 декември 2019 г. в град Ухан в провинция Хубей в Китай възниква клъстер от случаи на пневмония с неизвестна етиология, като се съобщава за връзка на случаите с посещение на пазар за риба и живи животни от различни видове. На 9 януари Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщава, че нов коронавирус (nCoV-2019) e открит като причинител на заболяването. Анализът на характеристиките на вируса показва , че той е свързан със SARS–CoV. Системите за детекция на вируса са разработени и са достъпни чрез СЗО.

Коронавирусите са голяма фамилия от вируси, които предизвикват заболявания сред хора, а други циркулират сред животни включително камили, котки и прилепи. Рядко животинските коронавируси могат да предизвикат инфекции при хора и да се разпространяват сред тях, както беше случая със SARS и MERS. В тези случаи предаването се извършва по въздушно-капков път по подобие на грипа, но като цяло, за да се реализира предаване се изисква по-тесен контакт.

До 20 януари общо са съобщени 295 лабораторно потвърдени случаи инфектирани с новия вирус, 291 в Ухан и четири свързани с пътуване – Тайланд (2), Япония (1), и Южна Корея (1). Вече е съобщено за случай на болестта в САЩ. Ситуацията, обаче е много динамична и тези данни постоянно се обновяват. Китайските здравни власти потвърждават наличието на предаване на вируса от човек на човек и до този момент, 20 януари, се съобщава за 15 случая сред здравни работници в Ухан.

Първоначалният източник за епидемията остава неизвестен, но се очаква поява на нови случаи в Ухан. Възможна е и поява на нови случаи на пътуващи от Ухан за други страни.

Тежестта на заболяването за сега е трудно да се установи точно, възникват много тежки случаи завършващи със смърт, но има и много леки случаи на бързо възстановяване и изписване от болниците. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, които намаляват имунната защита са с повишен риск от тежко протичане.

Първоначалната оценка на Европeйският център за контрол и профилактика на заболяванията от 22 януари 2020 г., направена на основа на достъпните епидемиологични данни към момента е, че е възможно бъдещо глобално разпространение на заболяването, рискът за инфекция за европейци посещаващи Ухан не е висок за сега, вероятността за внос на случаи за страните с голям брой пътуващи от и до Ухан, обаче е висок и вероятността за възникване на случаи в здравната система на страните от Европейския съюз в директна връзка с Ухан, при спазване на подходящи предпазни мерки е ниска.

Все още информацията е недостатъчна, за да се прогнозира бъдещото развитие и разпространение на епидемията.

Съветва се пътуващите до Ухан, Китай за Новогодишните празници в Китай да избягват пазарите за продажба на животни, да избягват контакти с болни хора, особено с респираторни симптоми. Също така е важно да се спазват добрите практики за хигиена на ръцете и храненето и да се избягва контакт с животни и техните екскрети. Връщащите се от Ухан с респираторни симптоми се съветват да се обръщат за медицинска помощ като съобщават за престоя си в Китай на здравните специалисти. Властите в Китай съветват такива пътувания да се избягват, когато не са необходими.

Пътуващите от Китай преминават скрининг за откриване на симптоми на заболяването, а за пристигащи в САЩ от Китай със самолетни полети е въведен скрининг при влизане.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини