Частните хазартни компании: Открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи

Лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е. Това се посочва в официална позиция на Евробет ООД, Национална лотария АД, Нове АД Холдинг, Intralot SA и БАРХИ във връзка с изявленията на премиера Бойко Борисов от тази сутрин и изявленията на АДФИ от вчера и днес.

От компаниите посочват, че сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с "необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане". Те прилагат и заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите.

"Г-н Борисов заяви още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК "Левски". Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба", посочват в изявление, разпратено и до медиите и заявяват, че приемат поканата за среща на премиера, за да представят позициите си като страна в този дебат.

От компаниите припомнят и че във вчерашното си изявление директорът на агенцията Георги Начев е заявил, че няма нарушение на закона, като цитират думите му, че "текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа".

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов и думите на премиера, че не става дума за "одържавяване" и "национализация", но и изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на "концесия, да се аутсорсва и преотдава" и хазартът трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, "за да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност", от Евробет ООД, Национална лотария АД, Нове АД Холдинг, Intralot SA и БАРХИ заявяват, че така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии.

"Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол и това са железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества", посочват от частните хазартни компании като явно е хазартът не е между тях.

"Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди", заявяват от компаниите.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ko
    kovo
    0 0
    09:20, 24 яну 2020
    Моето мнение е, че не трябва да се национализира, а да бъде под контрол. Не може точно срещу Механотехникума да има будка да продава билети, такава има и до ученическите *********.... Освен това когато обявяват наградените, трябва да съобщават и колко талона са продадени.... Всички пропуски до сега: нечетими отчети, собствено тълкуване на закона, скриване на данъци и т.н. е в тясна връзка с тези, които са приемали отчетите.
Последни новини