Откриха мъртва риба и в река Чая

Екоинспекцията провери сигнал за мъртва риба в река Чая в района след разклона за село Югово.

Той е бил подаден около 15.00 часа вчера.

Последвала проверка на експерти на РИОСВ - Смолян, Регионална лаборатория - Смолян, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и представители на община Лъки. При нея са били установени мъртви екземпляри от вида черна мряна в различен стадий на разлагане.

При извършения оглед не са били констатирани мирис, пяна или промяна в цвета на водата. След проверка на река Юговска, която е приток на река Чепеларска не са открити други мъртви риби, посочват от РИОСВ-Смолян.

Направените полеви анализи за електропроводимост, активна реакция (pH) и разтворен кислород са в норма.

За да се установи причината за замърсяването, в лабораторни условия ще бъде направен допълнителен анализ по азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, ортофосфати като фосфор, общ фосфор, желязо, манган, цинк, мед, кадмий, олово и цианиди свободни.

От екоинспекцията съобщават, че в района няма промишлени предприятия или други източници, генериращи замърсявания.

Преди дни голямо количество мъртва риба беше открито и в река Марица край Пазарджик. Беше установено, че нормата за замърсяване във водите е превишена 16 пъти.

При извършената проверка бяха констатирани пластмасови мленки от преработка на полиетиленови отпадъци. Резултатите от взетите водни проби сочат инсталацията за преработка на отпадъци на "Екоинвест" ЕООД за източник на замърсяването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    Българин
    0 0
    13:18, 28 яну 2020
    Защо не провериха към Лъки отаиниците там а само към Чепеларе
Последни новини