Парламентът затвори частните лотарии, забраната може да влезе в сила още във вторник

Парламентът гласува окончателно забраната за частни лотарии, като прие на второ четене предложените от Валери Симеонов и ГЕРБ поправки в Закона за хазарта. Лиценз за лотарии оттук нататък ще може да има само държавата. Изключения се допускат за томболи, бинго, кено или техните разновидности.

Точката бе предложена за дневния ред днес от Валери Симеонов (Обединени патриоти) и влезе скоропостижно в пленарната зала само часове след като мина на второ четене и във водещата парламентарна комисия - по бюджет и финанси.

Промените влизат в сила от публикуването им в Държавен вестник, което може да стане още във вторник, 11 февруари.

Така управляващите слагат край на продажбите на билети на най-голямата игра с талони - "Национална лотария", както и на по-малката "Лотария България".

Забранява се разпространението на билети, фишове и талони за участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти извън специализирани и обозначени за целта пунктове. Забранява се и изплащането на печалби от лотарийни игри извън специализирани обекти и извън банки.

Издадените фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на законa, се унищожават до 31 декември 2020 г. Държавата не поема гаранции за изплащане на печалби от тях. В поправките бе записано, че печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на промените, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра. Вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че това са отношения от частно-правен характер. Т.е. потребителите сами да си търсят парите от досегашните оператори на лотариите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ба
    Бат Христо То
    45 -3
    11:06, 7 фев 2020
    Браво, най после парламента да свърши нещо полезно. Сега лавките ще фалират и пенсионерите ще се видят с повече пари ?
    • Фф
      Ффф
      33 -5
      11:38, 7 фев 2020
      Направо си е вдигане на пенсиите. Оплакват се че взимат 270-300 лева, а купуват няколко билетчета по 3 лв. Вместо хляб и мляко.
    • 13 -13
      14:39, 7 фев 2020
      Излиза, че пенсионерите са толкова слабоумни, че е необходимо парламентът да им казва как да харчат парите си.
  • 2
    Хр
    Христофорос
    15 -1
    11:24, 7 фев 2020
    Дебелото да почерпи.
  • 3
    Дг
    Дгд
    32 -4
    11:24, 7 фев 2020
    Подкрепям!
    Хазарта е болест! Най- големия бич върху портфейла на българина!
    • Д.
      Д.
      12 -1
      18:42, 7 фев 2020
      Т.е. българина е болен.
  • 4
    На
    Над закона
    19 -3
    12:32, 7 фев 2020
    Просто интереса към игрите, и печалбите за пеевски паднаха... и сега се измъква чист като сняг.... А на спечелилите от лотарията печалби за цял живот, честито
    ................................
    На банките и на лотариите не вярвайте..
    Поздрави от ЦВ и ДП
    • Да
      Да
      25 0
      12:34, 7 фев 2020
      Поредната пирамида в която се наляха милиарди и се срина в подходящ за няКой момент...
      Честито на печалившите
  • 5
    Ба
    Банкерка
    32 -1
    15:20, 7 фев 2020
    Сега подпукайте ФИРМИТЕ за БЪРЗИ КРЕДИТИ !!! Те са с по-големи печалби и от хазартните фирми.Слагат си огромни лихви и държат и заложните къщи с подставени лица. Прокурорите да проверят едни и същи лица с фирми за бързи кредити имат участие в заложни къщи.Да се забранят тези фирми.
    • Дг
      Дград
      16 -1
      17:15, 7 фев 2020
      Само бързи кредити ли? Знаеш ли колко хора в Димитровград вземат лични карти срещу залог? Телефонни техници, хранителни магазини...Все от такива дето висят по залите....Какви прокурори в Димитровград??? Прокурори сигурно има в София, Пловдив и Варна!
  • 6
    Добре бе,Коя банда управлява от 11 години в България ?

    Защо тази банда ГЕРБ прокара в закона за Хазарта поправки в полза на Божков и Пеевски ?

    Остави Божков и Пеевски да откраднат по 470 Милиона .

    И се сетиха чак сега когато управлението им е пробито от всякъде и се разпада ?
    • Xa
      xaxa
      13 0
      15:40, 7 фев 2020
      Задаваш отговори. Искам да ти отговоря с някои въпроси. Къде е сега Божков? Къде танцуваха със саби Сакскобурготски и Борисов? Къде са сега парите? Така че по-вероятно изглежда не да са ги оставили, а да са им възложили...
  • 7
    Аг
    Агент 007
    24 -1
    15:30, 7 фев 2020
    Забрана и на хазарта в България.Все повече държави го забраняват или има само в пет звездни хотели. Пазят населението си от вредни пороци, и финансови загуби на семействата. А тук народа си мълчи и те си печелят милиони.Вечер само младежи по залите.Харчат си парите и затъват в дългове.Държавата да се замисли за народа, не за печалбите.В Англия и Испания спират и залозите с кредитни карти.В Монако на местните е забранено да играят хазарт, само чужденците могат. Навсякъде мислят за населението си.Тук вечер само хазарт, дрога, проституция лихвари и все ,,полезни неща,, Игралните зали никнат като гъби в Димитровград и други малки населени места.Вечер само престъпления стават.
  • 8
    На
    Наблюдател
    21 -1
    16:10, 7 фев 2020
    Преди години в Пловдив на мястото на кино "Балкан" направиха бинго зала. Веднъж само влязох, нищо не спечелих и повече не знам къде им са вратите на подобни хазартни зали. На кого са нужни толкова игрални зали в Димитровград! Въпросът е риторичен, разбира се! Според мен, чрез тях се перат мръсни пари. Мисля, че ако ги няма, ще липсват на малцина. Аз съм за пълна забрана на хазарта в населените места. Ако искат да си направят някъде български Лас Вегас, но извън градовете, имаме достатъчно пустеещи места!
  • 9
    Оф
    Оффф
    12 -5
    17:10, 7 фев 2020
    Кой ходи по тези зали? Нормален човек ще влезе ли там? Какви младежи?
  • 10
    До
    До ОФФФ
    17 0
    17:30, 7 фев 2020
    Само млади хора вечер обикалят из залите, младежите най-лесно се зарибяват с хазарт и наркотици.Вечер само залите за хазарт работят денонощно и младите хора се зарибяват.
Последни новини