18 °C

Скандал с третата българска изложба в Лувъра: излагат икони в отдел "Ислямско изкуство"

Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020 година е на път да предизвика обществен скандал. Причина е, че на нея православни икони от XVI-XVIII в. ще бъдат представени в отдела за ислямско изкуство, наред с ятагани и други атрефакти. Причината е, че кураторът на изложбата иска да представи „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи в този период.

На тези намерения реагираха остро от Института по изучаване на изкуствата към БАН.

Предисторията

В края на ноември 2019 година президент-директорът на музея "Лувър" Жан-Люк Мартинез изпраща писмо до министъра на културата Боил Банов. В писмото Мартинез пише: "Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в рамките на сътрудничеството между нашите две институции Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие към момента: "Изкуство и култури в България (16-18 век)" през лятото на 2020 г. Радостен съм за това ново сътрудничество, което започна още от 2018 година между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех".

На практика това ще бъде третата българска изложба в Париж. Да припомним, че съществува договор за сътрудничество с френския музей, който бе сключен още по време на мандата на Вежди Рашидов като културен министър.

Темата на третата българска изложба е "Изкуство и култури в България (16-18 век)", а датите на експозицията са все още не напълно уточнени, но най-вероятно това ще се случи през лятото на тази година.

Месеци преди официалното оповестяване на изложбата, работейки по темата Министерството на културата отправя молба към различни експерти от музеи, НБКМ и БАН да се срещнат с куратора на изложбата госпожа Шарлот Мори, която пристига в България през лятото на 2019. 

На тези срещи нашите експерти разбират, че темата на изложбата вече е уточнена. Тя ще касае периода на "османско присъствие" у нас (както е политкоректно да се нарича в момента) и ще изследва "взаимодействията" между ислямското и християнското изкуство.

За това алармира професор доктор Емануел Мутафов, директор на института за изследване на изкуствата при БАН в статията си "Третата „българска“ изложба в Лувъра ни представя като европейска Турция".

В позицията си Мутафов задава редица въпроси, сред които например - защо изложбата ще бъде експонирана в отдел "Ислямско изкуство", помещаващ се в едно от подземията на Лувъра.

"В тази концепция за изложба, зададена от Париж, отново става дума за прословутото западноевропейско отношение към нас като част от европейска Турция, определено още в края на XIX в. например в книгата на James Baker, Turkeyin Europe. London, Paris & New York, Cassel Petter & Galpin, 1877", пише Мутафов в заключение на статията си.

Впрочем, питане по повод предстоящата изложба е отправено с писмо до Министерството на културата от директорите на ЦСВП „Иван Дуйчев“ при СУ „Св. Климент Охридски“ и на ИЕФЕМ–БАН, от тогавашния зам.-ректор по научната и художествено творческата дейност на НХА, както и от председателя на УС на Асоциацията на реставраторите в България. Това се случва с писмо  № 181-РД-08 на 01.08.2019 г. До момента отговор от МК няма.

С идеята да получим пълна и обективна информация за назряващия скандал около третата българска изложба в Лувъра изпратихме нашите въпроси до Министерство на културата, Българският културен институт в Париж и посолството ни във френската столица.

Ето какви въпроси адресирахме към трите институции:

1. Кой е авторът на идеята за изложбата „Изкуството и културата на България XVI-XVIII век“ в Лувъра?
2. Съгласувана и одобрена ли е идеята от страна на Министерството на културата и на Българския културен институт в Париж?
3. Запознати ли сте с възраженията за предстоящата изложба, касаещи излагането на православни икони в зала за ислямско изкуство?
4. Как ще коментирате тезата на изкуствоведа от БАН Емануел Мутафов, че подобна изложба не може да бъде кауза на съвременната българска държава?

Очакваме отговор на поставените въпроси и ще ви уведомим веднага, след като това се случи.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Бони
    1 0
    22:17, 7 фев 2020
    Тогава сие е било робство
    Присъствието е сега. Чрез политическа партия, стратегически инвестиции.
Последни новини