Красен Станчев и Левон Хампарцумян: Ще бъде ли разплетена докрай приватизацията?

Станахме свидетели на нов опит за ревизия на приватизацията от прехода. Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на процеса на раздържавяване у нас.

Това е трети главен прокурор, който започва проверка на приватизацията от 1991 г. до днес. През 2017 г. Сотир Цацаров, след проверка на ДАНС, поиска развалянето на 25 проблемни сделки. Сред тях "Софарма", "Българска роза", "Дамяница", "Техноимпекс". Заради изтекла давност обаче досъдебни производства за тези сделки така и не започнаха.

За първи път през 2001 г. по време на управлението на Симеон Сакскобургготски обвинител номер едно Никола Филчев се зае с проверка на приватизацията и пред съда се изправиха собственикът на "Капитал" Иво Прокопиев за приватизацията на "Каолин" и покойният Александър Божков за приватизацията на Винпром "Дамяница" и цех "Оптет" в село Цалапица. И двамата бяха оправдани.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че във фокуса на проверките влизат всички министерства и агенции, които е трябвало да държат под контрол и надзор смяната на собствеността.

"Много интересно е, че се започва след 1991 г. Тоест онова, което е станало по времето на правителството на Луканов, не се разглежда, а там също има много интересни приватизации, някои от които много успешни", коментира пред bTV икономистът Красен Станчев.

По думите му България е страната с най-много приложени схеми за приватизация.

"Няма схема, която е измислена от икономисти, която да не е приложена у нас", допълни Станчев.

"Представям си как ДАНС проверява 10 000 сделки и не се занимава с други неща, които са по-важни. Същото прави прокуратурата и правните отдели на отделните министерства. Почти няма случай, в който нещо да се е оказало извън закона, включително работническо-мениджърската приватизация", каза още икономистът.

Той допълни, че темата за приватизацията на "Кремиковци" е много важна, защото показва, че проблемът започва 1965 г., а не 2020-а.

Резултатите от проверката на приватизационните сделки ще имат по-скоро исторически, информационен и репутационен смисъл, отколкото правно наказателен, защото са изтекли давности или собствеността се е сменила. Това обяви от своя страна банкерът Левон Хамапрцумян, който за кратко беше изпълнителен директор на Агенцията по приватизация (2000-2001 г.)

След като има публичен интерес, тази проверка трябва да се направи, въпреки ангажирането на голям публичен ресурс, уточни пред bTV Хампарцумян.

Той коментира и вълненията по темата за курса лев/евро покрай очакваното влизане на България в чакалнята на еврозоната. Според банкера няма риск за лева и гаранция за това е валутният борд, който ни преведе успешно през различни кризи за 20 години.

Относно твърденията на бившия финансов министър Муравей Радев, че левът е подценен, той каза: "Това са хипотетични неща, подобен спор прилича на спора къде е нулата на координатната система - безсмислен е".

Прогнозата на Левон Хампарцумян за влизането ни в еврозоната е, че това ще се случи, когато сме готови и се чувстваме комфортно след двегодишния период в чакалнята.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пр
    приватизатор
    4 0
    10:32, 13 фев 2020
    Леля Сийка от Неврокоп вече няма да е прокурор, а информатор.
    Освен това тя се захваща с обезпечаването на коледните надбавки на пенсионерите.
  • 2
    Ол
    Олег
    4 0
    11:17, 13 фев 2020
    Не схванах само кой каза, че в ЕРМ2 се стои две години?
    Не смятам, че сме по-добри от Литва, която стои 10 години в ЕРМ2.
  • 3
    Ле
    ленин
    1 0
    21:15, 16 фев 2020
    Заради тоя миризлив гаден арменец българите плащаха най високата лихва по кредит в Европа.Толкова хора се разделиха с домовете си п нигова вина. Да се пукне и изтечат червата на тоя продажен боклук.
Последни новини