12 °C

Лидерите на ЕС обсъждат 7-годишната рамка на бюджета

Европейските лидери се събират на извънредна среща на върха, на която ще обсъдят многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Срещата е свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да се намери съгласие по първия 7-годишен бюджет след напускането на Великобритания.

Мишел предлага всяка държава да внася в европейската хазна 1.074% от брутния си национален доход, но Европарламентът настоява вноската да бъде в размер на 1.3 процента, а Еврокомисията – 1.1%. И в трите варианта става дума за повече от един трилион евро.

„Чакането няма да направи нещата по-лесни, време е за решения“, каза Шарл Мишел в обръщение преди срещата на върха, на която лидерите на 27-те членки на ЕС ще опитат да постигнат консенсус по следващата многогодишна финансова рамка.

Преразпределението на средствата по отделните пера и обвързването на еврофондовете със спазването на върховенството на закона са само част от конфликтните точки. Освен това трябва да се реши как ще бъде запълнена оставената от Великобритания бюджетна празнина, който според различните изчисления са минимум 10 милиарда евро годишно и как ще се справи съюзът с предизвикателствата, поставени от климатичните и технологичните промени.

Всички тези въпроси поставят разделителни линии между богатите държави, които са донори на европейската хазна, и тези, които получават повече, отколкото внасят, съобщава БНР.

Една от тези държави е и България, която най-много се притеснява от Зелената сделка, според премиера Бойко Борисов, който подчерта, че ще струва милиарди на страната ни.

„Толкова казват, че ще е в един момент, ако трябва да се затворят въглищните централи, за да се премине на други тип енергия. За да компенсираме тези 60% ток от тях, ще трябват толкова пари“, каза Борисов.

Конфликтните точки заплашват страните-членки за първи път в историята си да изпаднат в тежка ситуация, при която от 1 януари да няма общ бюджет, следователно да спрат евросредствата, обясни близък до преговорите източник от Брюксел.

Заради срещата на върха в белгийската столица са предприети извънредни мерки за сигурност.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини