32 °C

Астрономи заснеха невиждано досега потъмняване на звездата Бетелгейзе

  Благодарение на наблюдения с телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, астрономи уловиха безпрецедентен спад в светимостта на Бетелгейзе – червен гигант в съзвездието Орион.

  Бетелгейзе е звезда от типа червен свръхгигант, която се намира на около 700 св. г. от Земята. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. В този етап водородът в недрата ѝ е изчерпан и по-тежки елементи започват да се образуват. От повърността на звездата „изтича” вещество, поради което около звездата се е образувала газово-прахова обвивка с размери стотици пъти по-големи от тези на звездата. А самата Бетелгейзе има радиус над 1000 пъти по-голям от този на нашето Слънце и е 20 пъти по-масивна от него.

  Съпоставка между размерите на Бетелгейзе и тези на други звезди, включително Слънцето. Източник: Автор

  Може вече да е избухнала

  Звездата е в толкова късен етап от еволюцията си, че се допуска дори възможността тя вече да е избухнала в свръхнова, но светлината от това събитие все още да не е достигнала до нас. Заради голямото разстояние, ако хипотетично звездата избухне днес, това значи, че ние ще видим събитието след 700 години.

  Бетелгейзе е единайстият най-ярък обект в нощното небе и вторият най-ярък в съзвездието Орион след променливата звезда Ригел.

  Към края на 2019 г. обаче е забелязано потъмняване на звездата, като към настоящия момент тя е със светимост едва 36% от обичайната. Този спад се забелязва дори с невъоръжено око. Астрономите се надяват да успеят да научат нещо повече за това първо по рода си потъмняване на звездата.

  Новите данни от изследването на звездата включват изображения на повърхността ѝ, които доказват не само промяната в светимостта ѝ, но и във формата. Тези неверояни изображения са пoлучени благодарение на инструмента SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research) на телескопа VLT. Екипът, който работи върху наблюденията със SPHERE, предостави за сравнение и изображение на Бетелгейзе от януари 2019 г. На него се вижда звездата в нормалната ѝ светимост.

  Много астрономи и запалени любители на науката се питат дали това притъмняване на звездата сочи към скорошното ѝ избухване в свръхнова. Както при повечето червени гиганти, „животът” на Бетелгейзе ще приключи с мощна експлозия. Изследователите обаче смятат, че все още е рано.

  Какво ще се види от Земята

  По последни пресмятания, се очаква звездата да избухне в идните 100 000 години. Така че едва ли ще станем свидетели на това звездно шоу. Когато това се случи, Бетелгейзе ще изглежда в небето толкова голяма, колкото половин луна. Поради това в продължение на няколко месеца от Земята ще изглежда сякаш има две слънца.

  Те имат други хипотези за спада в светимостта и промяната във формата на звездата. Двата сценария за странното поведение на звездата включват или охлаждане на повърхността, поради засилена активност, или уплътняване на газово-праховата обвивка около звездата. Разбира се, познанието ни за червените гиганти все още не е достатъчно, така че е възможно да съществува друго обяснение за феномена.

  Друго ново изображение от края на 2019 г., заснето със спектрографа VISIR (VLT Imager and Spectrometer for mid-InfraRed), показва инфрачевенa светлина, излъчвана от Бетелгейзе. Това наблюдение е извършено от екип в Париж. Изследователите обясняват, че дължината на вълната на изображението е подобна на тази при наблючение на термокамера. Появява се облак от прах, когато звездата изхвърля вещество.

  Това е типично поведение за червените гиганти като Бетелгейзе, които към края на „живота” си изхвърлят голямо количество вещество, преди да избухнат в свръхнова. Taкава съдба очаква и нашето Слънце след около пет милиарда години.

  Благодарение на технологичния напредък, днес можем да изследваме такъв тип обекти на големи разстояния и то с голяма прецизност.

  Източник: kaldata

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   22
   2222
   1 0
   11:04, 20 фев 2020
   В някои древни текстове се споменава че е имало периоди в които на земята са се наблюдавали две слънца.Явно древните са наблюдавали и описвали свръхнови.

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  12 юли 2020
  Последни новини