5 °C

Астрономи заснеха невиждано досега потъмняване на звездата Бетелгейзе

  Благодарение на наблюдения с телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, астрономи уловиха безпрецедентен спад в светимостта на Бетелгейзе – червен гигант в съзвездието Орион.

  Бетелгейзе е звезда от типа червен свръхгигант, която се намира на около 700 св. г. от Земята. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. В този етап водородът в недрата ѝ е изчерпан и по-тежки елементи започват да се образуват. От повърността на звездата „изтича” вещество, поради което около звездата се е образувала газово-прахова обвивка с размери стотици пъти по-големи от тези на звездата. А самата Бетелгейзе има радиус над 1000 пъти по-голям от този на нашето Слънце и е 20 пъти по-масивна от него.

  Съпоставка между размерите на Бетелгейзе и тези на други звезди, включително Слънцето. Източник: Автор

  Може вече да е избухнала

  Звездата е в толкова късен етап от еволюцията си, че се допуска дори възможността тя вече да е избухнала в свръхнова, но светлината от това събитие все още да не е достигнала до нас. Заради голямото разстояние, ако хипотетично звездата избухне днес, това значи, че ние ще видим събитието след 700 години.

  Бетелгейзе е единайстият най-ярък обект в нощното небе и вторият най-ярък в съзвездието Орион след променливата звезда Ригел.

  Към края на 2019 г. обаче е забелязано потъмняване на звездата, като към настоящия момент тя е със светимост едва 36% от обичайната. Този спад се забелязва дори с невъоръжено око. Астрономите се надяват да успеят да научат нещо повече за това първо по рода си потъмняване на звездата.

  Новите данни от изследването на звездата включват изображения на повърхността ѝ, които доказват не само промяната в светимостта ѝ, но и във формата. Тези неверояни изображения са пoлучени благодарение на инструмента SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research) на телескопа VLT. Екипът, който работи върху наблюденията със SPHERE, предостави за сравнение и изображение на Бетелгейзе от януари 2019 г. На него се вижда звездата в нормалната ѝ светимост.

  Много астрономи и запалени любители на науката се питат дали това притъмняване на звездата сочи към скорошното ѝ избухване в свръхнова. Както при повечето червени гиганти, „животът” на Бетелгейзе ще приключи с мощна експлозия. Изследователите обаче смятат, че все още е рано.

  Какво ще се види от Земята

  По последни пресмятания, се очаква звездата да избухне в идните 100 000 години. Така че едва ли ще станем свидетели на това звездно шоу. Когато това се случи, Бетелгейзе ще изглежда в небето толкова голяма, колкото половин луна. Поради това в продължение на няколко месеца от Земята ще изглежда сякаш има две слънца.

  Те имат други хипотези за спада в светимостта и промяната във формата на звездата. Двата сценария за странното поведение на звездата включват или охлаждане на повърхността, поради засилена активност, или уплътняване на газово-праховата обвивка около звездата. Разбира се, познанието ни за червените гиганти все още не е достатъчно, така че е възможно да съществува друго обяснение за феномена.

  Друго ново изображение от края на 2019 г., заснето със спектрографа VISIR (VLT Imager and Spectrometer for mid-InfraRed), показва инфрачевенa светлина, излъчвана от Бетелгейзе. Това наблюдение е извършено от екип в Париж. Изследователите обясняват, че дължината на вълната на изображението е подобна на тази при наблючение на термокамера. Появява се облак от прах, когато звездата изхвърля вещество.

  Това е типично поведение за червените гиганти като Бетелгейзе, които към края на „живота” си изхвърлят голямо количество вещество, преди да избухнат в свръхнова. Taкава съдба очаква и нашето Слънце след около пет милиарда години.

  Благодарение на технологичния напредък, днес можем да изследваме такъв тип обекти на големи разстояния и то с голяма прецизност.

  Източник: kaldata

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   22
   2222
   1 0
   11:04, 20 фев 2020
   В някои древни текстове се споменава че е имало периоди в които на земята са се наблюдавали две слънца.Явно древните са наблюдавали и описвали свръхнови.

  Хороскоп за 01.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
  01 апр 2020
  Последни новини